Українці «обдурили» радар на «Москві». Одна з версій обставин найбільшої втрати росфлоту

Однією з причин, чому радари на ракетному крейсері «Москва» не «побачили» запущену з моря ракету «Нептун», могла стати оманлива комбінація, можливо навіть за участю «Байрактара». Про це пише Кріс Оуен, дослідник проблем військового флоту, у своєму мікроблозі в «Твіттері». «Тексти» коротко наводять його бачення обставин «загибелі» «Москви».

Крейсера «Москва» найбільший військовий корабель, втрачений з часів Другої світової війни. До цього такий статус був у аргентинського «Генерала Бельграно», потопленого Королівським флотом Великої Британії у 1982 році.

USPU-360.jpeg

Герой дня: береговий ракетний комплекс "Нептун". Джерело

Крейсер мав велике військове значення як платформа для протиповітряної оборони та ракетного бомбардування наземних цілей. В разі повної втрати, його фактично неможливо замінити. По-перше, це єдиний корабель свого класу, побудований в Україні у 1979 році. По-друге, Росія не може перекинути військові кораблі з інших місць, оскільки Туреччина закрила Босфор.

З перших звітів про операцію можна зробити висновок про блискуче ефективне поєднання тактики, стратегії та використання українцями власних можливостей у поєднанні з усвідомленням слабких сторін Росії.

За попередніми даними, удар стався під час шторму. З одного боку, це мало б ускладнити політ, але також допомогло приховати активність на березі від спостереження.

Повідомляється, що українці використали безпілотник "Байрактар" ​​ТВ-2, щоб відвернути увагу Москви. У морському флоті їх можна використовувати для пошуку ворожих кораблів і передачі позицій береговим ракетним батареям, а також для здійснення прямих атак з використанням власного корисного навантаження.

Є ймовірність, що українці використовували ТВ-2 для ідентифікації та націлювання на «Москву» для батареї «Нептун». Або це міг бути жертовний пішак, щоб відвернути увагу крейсера. Не можна виключати й обидва варіанти одночасно.

Як росіяни не побачили «Нептуни», що летять в їхній бік? «Москва» має/мала єдину головну радіолокаційну систему протиповітряної оборони — фазовану решітку 3П41 «Волна» для наведення ракет С300. Проблема в тому, що вона має кут огляду лише 180 градусів.

радар 1.jpeg

"Волна" на крейсері "Варяг". Джерело

Покриття на 360 градусів забезпечується 3D-радаром повітряного пошуку великої дальності MR-800 "Восход" для ракет SA-8. Але цілком імовірно, що під час шторму він не зміг відрізнити «Нептуни», які ковзають над поверхнею моря, від хвиль.

1920px-РЛК_MP-800_на_ракетном_крейсере_«Варяг»,_Владивосток,_2011-07-05.jpeg

Радар "Восход" на крейсері "Варяг". Джерело

Тож цілком імовірно, що українці цілеспрямовано змусили «Москву» направити свій найкращий радар у неправильному напрямку, а «Нептун» прокрався під прикриттям інших радарів. Дуже розумний хід.

Щодо «Москви» — росіяни кажуть, що крейсер загорівся, а екіпаж (вцілілий?) евакуювали. Відсутність екіпажу означає відсутність контролю за пошкодженнями, а це означає нестримну пожежу.

Щонайменше, він вигорів до ватерлінії, якщо насправді не затонув. Звіти свідчать про те, що перед евакуацією він сильно накренився, тому можливе було потрапляння води в трюми.

У будь-якому випадку, повна втрата «Москви» як військового активу дуже імовірна. У дядька в Кремлі сьогодні дуже поганий день.

хід війни

Знак гривні
Знак гривні