Юрій Чорноморець про спроби Ватикану примирити українців та росіян (ПОГЛЯД)

Нещодавно у ЗМІ з'явилася новина, що українці і росіяни разом триматимуть хрест під час Хресної Дороги з Папою Франциском. На новину відреагував доктор філософських наук, професор кафедри богослов'я та релігієзнавства НПУ ім. Драгоманова Юрій Чорноморець. Публікуємо його точку зору на такі кроки з боку Папи Римського, опубліковану у Facebook

"Папство і фашизм, що заперечує всі цінності католицького соціального вчення: історичний досвід і сьогодення.

Треба пояснити, бо є думки, що Ватикан має якийсь особливий віковий досвід, який підштовхує не протестувати про агресії Росії та примиряти українців та росіян прямо зараз. Але досвід говорить тільки одне: треба протестувати – і негайно!

Папи Іван Павло ІІ і Бенедикт XVI прямо писали, що католицька церква зробила згубну для себе помилку, коли мало протестувала проти фашизму. Бо курії в часи Другої світової війни та перед нею здавалося, що вони сказали достатньо, а коли з'ясувалося, якими насправді були злочини фашизму, то все сказане вартувало практично як мовчання.

І це при тому, що боялися радикально засудити фашизм, щоб не лити воду на млин комунізму. Тепер немає ніякого комунізму. Тепер лише є фашизм Росії та цивілізований світ.

І є ясна агресія Росії проти цивілізованого світу – вони ж так і говорять, що воюють із всім Заходом, просто зараз це відбувається в Україні.

Але ясно засудити цей фашизм Ватиканові не вистачає духу.

Мало того, з'являється бажання всіляко примирити українців та росіян – у дивних символічних актах зокрема. Дожилися до плану, що українка і росіянка мають нести Хрест у Велику П'ятницю.

Між тим, із кожним новим злочином росіян все більш гостро не лише українці, а й католики всього світу ставлять питання, чому немає чіткої позиції проти Путіна, про релігії війни Гундяєва, проти агресії в Україні та державного тероризму по всьому світові.

Все це призведе до сумних наслідків для РКЦ: храми будуть порожні не лише в Європі, а й вже скрізь по світові. Це просто катастрофа для історичного християнства і катастрофа, для якої не було причин.

Папа Бенедикт XVI у книзі "Божа революція" визнав, що позиція слабкого протесту проти фашизму в 1920-40-ві роки була не просто богословськи помилковою, але й прагматично була катастрофічною помилкою. Бо через мовчання Папи спорожніли храми.

Це визнання залишаю на совісті Папи, бо це не єдина причина секуляризації в європейських католицьких країнах, але дійсно це могло стати останньою краплею для багатьох після Другої світової війни, особливо у Франції. І ось тепер Ватикан робить ще більшу помилку.

Маємо безпричинне зло у вигляді путінського фашизму, яке не бореться ні з якою комуністичною загрозою чи ще чимось таким, а навпаки, є спадкоємцем всього, що було в атеїстичному комунізмі, тисячу разів засудженому папством як протиприродне приниження особистості, родини, як знищення природного правового порядку.

Можна брати енцикліки пап з 1891 року і до сьогодні по соціальному питанню, дивитися, як папи захищають гідність і права людини, правову і соціальну справедливість, умови для свободи і солідарності – і потім питати, від кого зараз походить найбільша загроза всім цим цінностям християнського соціального вчення?

Від Росії!

Це колективний Антихрист, який бажає знищити все, що відстоює католицизм як позитивний соціальний ідеал. Знищити повністю. І чому далі мовчати і не протестувати? Чому далі загравати з найбільшою антихристиянською потугою 21 століття і ясно не сказати "Я протестую в ім'я Христа і людини!"?

Боже, зглянься на Папу і Ватикан, нехай хоч зараз, на краю безодні, зрозуміють, що таке сьогоднішня Росія і чому примирення буде можливе лише після її розпаду чи повної денацифікації".

росія примирення ватикан війна

Знак гривні
Знак гривні