WP: Війна Росії в Україні заснована на тактиці, яку вона використовувала в Сирії

Правозахисні організації, офіційні особи та експерти порівнюють методи ведення війни в Україні із тактикою, яку Росія застосувала в Сирії. Про це пише видання The Washington Post.

Директор із захисту інтересів Європи та Центральної Азії Amnesty International Деніел Балсон наголошує: «Ми вражені кількістю схожого».

Відмінним є те, що в Україні Росія розпочала війну з наземного вторгнення, тоді як у Сирії були переважно події в повітрі. Однак Росія продовжує застосовувати зброю та стратегії, відточені на сирійських містах.

Найбільша подібність: ситуація з блокадою Маріуполя та знищенням сирійського міста Алеппо. Алеппо – це символ готовності російських та сирійських військ застосовувати безжальну тактику проти мирних жителів. У 2016 році під час майже шестимісячної облоги Алеппо російські війська атакували фабрики та станції водопостачання, відрізали місто від постачання, внаслідок чого 250 тисяч жителів опинилися в умовах гуманітарної катастрофи.

Подібне зараз відбувається у Маріуполі: російські окупанти оточили місто, відрізали його від комунікацій та не пропускають гуманітарну допомогу. Схожа ситуація в Чернігові.

Крім того, Росія завдає авіаударів по місцях, де ховаються мирні жителі – так було і в Алеппо, і в Маріуполі.

Експерти вважають, що Росія може активізувати боротьбу в повітрі, оскільки її наземна операція зазнає невдачі

Ще один схожий елемент стратегії Росії в Україні, як і в Сирії – дезінформація. Росія та її союзники зображали сирійських повстанців терористами, а тепер українських військових видають за «нацистів».

Варто додати, що, на думку експертів з міжнародного права та конфліктів, відсутність відповідальності для Путіна за його дії в Сирії «додала йому сміливості» на схожі дії у війні з Україною.

війна агресія сирія росія україна

Знак гривні
Знак гривні