Як китайський виробник квадрокоптерів DJI може допомагати РФ у війні, – розслідування ЕП

«Китайці, схоже, вирішили активно підтримати агресора Росію. З різних джерел з'явилась інформація, що китайський виробник квадрокоптерів DJI блокує роботу українських комплексів AeroScope, тоді як придбані російською стороною ці ж комплекси продовжують працювати, допомагаючи окупантам вбивати українців», – пише «Економічна правда» у статті про те, як компанія DJI може допомагати РФ у війні.

Далі наводимо ключові тези розслідування «Економічної правди»:

«Китайська компанія прямо відмовляється виконувати прохання українського уряду щодо блокування всіх продуктів DJI, якими користуються російські війська, до завершення війни проти України. І, звісно, заперечує будь-яку причетність до блокування роботи пристроїв для українців.

Тим часом українські волонтери продовжують масово купувати дрони китайського виробника і передавати їх підрозділам Збройних сил України», – зазначає автор статті.

«7 березня голова Всеукраїнської федерації власників безпілотників Тарас Трояк неочікувано повідомив, що майже усі комплекси AeroScope, які до війни поставили в Україну, "дивним чином" перестали працювати практично всюди, де їх використовували, включаючи навіть атомні електростанції. Зникла й технічна можливість під'єднати нові пристрої.

AeroScope – комплексна платформа для виявлення коптерів, яка здатна швидко ідентифікувати лінії зв'язку між БПЛА та його пультом управління, збираючи в реальному часі таку інформацію, як статус польоту, маршрути та інше. Виробником платформи є китайська компанія DJI.

Через кілька днів український програміст Володимир Шиманський повідомив, що за даними української армії, технологія AeroScope для українських операторів вимкнена.

За таких обставин склалась ситуація, коли російські військові мають всі технічні можливості для відстеження українських операторів безпілотників виробництва DJI. Водночас українська армія не може стежити за російськими операторами квадрокоптерів цієї ж компанії.

Шиманський рекомендує власникам коптерів виробництва китайської компанії DJI в Україні не оновлювати програмне забезпечення чи мікропрограму, відключити геолокацію та реєструвати свої дрони лише за межами України.

Найбільшу загрозу для українських військових розвідників представляють стаціонарні та портативні радари системи DJI Aeroscope. За словами Тараса Трояка, на 15 березня найбільш потужна стаціонарна система AeroScope G-16 була встановлена російськими військами в Чорнобилі.

Після повідомлень Тараса Трояка і Володимира Шиманського міністр цифрової трансформації Михайло Федоров 12 березня направив гендиректору DJI Ван Тау листа, в якому закликав компанію припинити будь-які відносини та бізнес у РФ до повного припинення російської агресії в Україні.

У відповідь компанія DJI зауважила, що в дронах неможливо відключити функцію передачі інформації про політ на приймачі системи DJI AeroScope. Також китайці стверджують, що жодним чином не змінювали функціональність системи AeroScope в Україні, "і багато українських блоків AeroScope все ще функціонують".

Представник DJI Адам Лісберг також сказав, що компанія не піде з російського ринку.

З повною версією статті можна ознайомитися тут.

квадрокоптер російсько-українська війна Китай

Знак гривні
Знак гривні