Їхня русофобія недостатня: санкції проти Росії ще є куди посилювати

Санкції проти Росії стали безпрецедентними за швидкістю, масштабом цілей і розмахом міжнародного співробітництва. Проте вони далеко не вичерпні й залишаються на рівні 7–8 з 10, вважає економіст, позаштатний дослідник Центру Євразія аналітичного центру Atlantic Council Едвард Фішман. На його думку, попри безпрецедентний економічний тиск, Росія поступово починає адаптуватися, і західним країнам ще є куди посилювати глибину нових санкцій.

Він наводить кілька міфів, які потребують спростування.

По-перше, далеко не всі російські банки були відключені від SWIFT. Фактично ЄС відключив від цієї системи міжнародних переказів лише сім російських банків. З п'яти найбільших російських банків лише одному (ВТБ) заборонено доступ до SWIFT. "Сбєрбанк", який є найбільшим банком Росії, все ще може працювати із цією системою.

Від «Текстів»: Банки, які відключив ЄС, це ВТБ, «Россия», «Открытие», «Новикомбанк», «Промсвязьбанк», «Совкомбанк» та ВЭБ.РФ. За даними Банку Росії та ренкінгу «Інтерфакс-100», за обсягами активів це лише 25% всього банківського ринку. Ще 75% ринку спокійно працюють.

По-друге, «самосанкції» покупців не зменшили доходи від продажу нафти в Росії. Вона все ще знаходить покупців. Щоб по-справжньому обмежити продаж нафти в Росії, Європі потрібно буде скоротити власний імпорт, а США та ЄС мають розпочати глобальну кампанію вторинних санкцій.

нафта.png

Березневий танкерний трафік у 2022 році не надто відрізняється від попередніх років. "Самосанкцій" непомітно. Джерело таблиці

По-третє, є лише частковою правдою те, що наслідки санкцій «з часом погіршують ситуацію». Так, санкції гальмують економічний і технологічний розвиток Росії. Але фінансова паніка, викликана санкціями, вже вщухає. Підтримка тиску та тому ж рівні вимагає збільшення обсягів санкцій.

банк.png

Ліквідність банківської системи РФ поступово відновлюється. Джерело таблиці

По-четверте, оманливо називати Росію «найбільш санкціонованою країною світу». Підраховувати окремі цілі безглуздо. Правильне запитання: наскільки повними є обмеження? Іран і Північна Корея залишаються набагато більш економічно ізольованими, ніж Росія. Адже для них не кількість, а глибина санкцій є більш масштабною.

«Не зрозумійте мене неправильно: санкційна кампанія була вражаючою. США та Європа виявили надзвичайну солідарність і рішучість. Але зараз не час спочивати на лаврах. Українці залишаються під сильним вогнем. Захід має посилити тиск», — резюмує експерт.

росія санкції війна економіка

Знак гривні
Знак гривні