Так воюють люди, які борються за виживання. Тактика та доктрина ЗСУ у війні з агресором

Масований напад однієї з найбільших армій світу не привів до втечі українських збройних сил. За перший місяць війни ЗСУ змогли відбити атаки на багатьох напрямках і завдати чутливої шкоди противнику. Хід війни став сюрпризом не лише для Москви, а й західних партнерів Києва, які не чекали від ЗСУ такого завзятого опору. Про це пише російська служба BBC

У чому секрет успіхів ЗСУ і що в них виходить краще, ніж у російських сил, які наступають? На думку фахівців, опитаних BBC:

Нападаючи на Україну, російські військові не готувалися до інтенсивних боїв – вони очікували, що українська армія та політичне керівництво розпадеться, сказав у розмові з BBC Франц-Стефан Гаді, співробітник лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

Багато фахівців погоджуються, що українські сили продемонстрували набагато вищий бойовий дух, ніж припускали у Москві під час планування так званої "спецоперації".

Російське керівництво, судячи з публічних виступів, не очікувало запеклого опору.

Мери оточених українських міст також відкидають пропозиції про здачу та співпрацю – і користуються в цьому підтримкою населення. Навіть в окупованому російськими силами Херсоні жителі продовжують виходити на мітинги з українськими прапорами.

"Так воюють люди, які борються за виживання. Так захищають свою батьківщину та свої сім'ї. Їхня мужність шокує і захоплює", – каже Том Фоулкс, бригадир британської армії у відставці.

На початку війни українська армія зосередилася на обороні стратегічно важливих міст та комунікацій, включаючи залізниці, при цьому відступаючи там, де це дозволяло виграти час, каже Гаді.

"Українська армія краще пристосовується до ситуації, що швидко змінюється на полі бою завдяки командній структурі, яка була введена в останні кілька років", – вважає фахівець.

Після 2015 року військові консультанти НАТО зі США, Британії та Канади працювали з ЗСУ, у тому числі впроваджуючи філософію децентралізації командування, в якій прийняття рішень на війні передається від найвищої командної ланки до офіцерів на місцях. "Деякі молодші офіцери та сержанти ЗСУ брали ініціативу на себе, і це дозволило їм діяти більш розосереджено, перетворюючи всю війну на серію дрібних зіткнень та засідок", – каже Гаді.

Російська ж доктрина, успадкована від радянської армії, набагато менш гнучка і передбачає меншу ініціативу для молодших командирів.

Українська армія послідовніше за російську демонструє навички ведення загальновійськового бою – тобто координації та об'єднання зусиль піхоти, танків, безпілотників, артилерії, різних видів та родів військ, вважає Майк Кларк, запрошений професор факультету військових досліджень Кінгз-коледжу в Лондоні.

Також російські війська вважають за краще пересуватися дорогами, а не перетнутою місцевістю, зазначають спостерігачі.

ВСУ досягли успіху у виявленні та використанні слабких місць у діях російських військ, вважає Джастін Крамп, керівник консалтингового бюро Sibylline та колишній британський танкіст.

Різні фахівці відзначають майстерність, з якою українські військові використовують сучасні західні системи, зокрема протитанкові комплекси Javelin та NLAW, а також новітні версії зенітно-ракетних комплексів Stinger. Український полк "Азов" також публікував кадри обстрілу російського патрульного катера "Раптор" із протитанкового комплексу.

Якщо російські підрозділи часто збиваються у великі колони, то українські війська діють невеликими загонами. Вони роблять короткі вилазки, обстрілюючи танки й повертаючись в укриття до того, як російські війська відкриють вогонь у відповідь.

Крім того, ЗСУ заявляє про загибель семи російських генералів, але Росія підтвердила смерть лише одного з них. BBC знайшла підтвердження смерті як мінімум семи полковників.

Після цього російські ЗМІ повідомили про смерть командира бригади морської піхоти Чорноморського флоту полковника Олексія Шарова – його загибель може бути більшою втратою, ніж генерала, зазначають фахівці, тому що офіцера на такій посаді складніше замінити.

"Це виглядає як свідома і вкрай успішна операція зі снайпером, яка може послабити російське командування", – говорить відставний бригадир Фоулкс про смерті старших офіцерів ЗС РФ.

стратегія війна агресія росія зсу

Знак гривні
Знак гривні