Як білоруси реагують на війну в Україні та чи підтримують агресію (Опитування)

Більшість білорусів виступає за негайне виведення російських військ з території їхньої країни. Про це свідчить опитування на території Білорусі, проведене Chatham House.

Опитування проводилося у Білорусі 5–14 березня за допомогою інтернет-інтерв'ю, тобто серед осіб, які користуються мережею Інтернет.

Лише 3% білорусів вважають, що Білорусь має відкрито разом із Росією воювати проти України. 28% вважають, що країні слід підтримати Росію, але не вступати у військовий конфлікт. 25% опитаних вважають, що Білорусь має бути нейтральною країною, і війська інших країн взагалі не повинні перебувати на її території.

1.png

Присутність російських військ на території Білорусі не сприймається однозначно, але більшість білорусів радше не підтримує концентрацію російських військ на території Білорусі:

1.png

Менш ніж половина білорусів вважають, що їхня країна бере участь у військовій агресії проти України разом з Росією. Кожен п'ятий білорус вважає, що його країна також країна-агресор.

1.png

67% виступають проти того, щоб з території Білорусі РФ обстрілювала територію України (25% не змогли відповісти на питання), 52% висловились проти того, щоб РФ використовувала територію Білорусі як плацдарм у війні проти України. (32% не змогли відповісти на запитання).

1.png

80% білорусів виступають проти розміщення ядерної зброї у Білорусі. І більшість білорусів не підтримує присутність російських військ у своїй країні

1.png

Окрім цього, більшість білорусів вважають, що в близькому майбутньому Білорусь матиме негативні події в суспільно-політичному та економічному житті.

1.png

білорусь війна агресія росія опитування

Знак гривні
Знак гривні