Як можна притягнути Путіна до відповідальності за воєнні злочини в Україні?

Судові справи щодо Путіна або інших російських лідерів зіткнуться з великими перешкодами, а процес може зайняти роки, передає Reuters, посилаючись на коментарі експертів з юридичних питань.

ЯК ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ВІЙСЬКИЙ ЗЛОЧИН?

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі визначає воєнні злочини як «серйозні порушення» Женевської конвенції після Другої світової війни, угод, які стосуються міжнародних гуманітарних законів, яких слід дотримуватися під час війни. Порушення включають навмисні напади на цивільних осіб і напади на військові об’єкти, де є жертви серед цивільного населення, і такі заходи були б «надмірними», вважають юридичні експерти.

Україна та її західні союзники звинувачують російські війська в невибірковому нападі на цивільних осіб. Росія, яка описує своє вторгнення в Україну як «спеціальну операцію», заперечує, що завдає удари по мирних жителях і каже, що її мета – «демілітаризувати та денацифікувати» Україну.

У 1954 році СРСР ратифікував Женевську конвенцію. У 2019 році Росія скасувала визнання одного з протоколів, але залишається підписантом решти угод. Міжнародний кримінальний суд (МКС), утворений у 2002 році, відрізняється від Міжнародного суду, органу Організації Об’єднаних Націй, який розглядає спори між державами.

ЯК МОЖЕ РОЗВИВАТИСЯ СПРАВА?

Цього місяця головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що розпочав розслідування можливих військових злочинів росіян в Україні.

Ні Росія, ні Україна не є членами МКС, і Москва не визнає трибунал. Але Україна дала дозвіл на розгляд імовірних звірств на своїй території.

Росія може вирішити не співпрацювати з МКС, і в цьому випадку будь-який судовий розгляд буде відкладено, доки підсудного не буде заарештовано.

«Це не завадить міжнародному суду продовжувати переслідування та видавати ордери на арешт», – сказала професорка права Американського університету Ребекка Гамільтон.

ЯКИЙ СТАНДАРТ ДЛЯ ДОКАЗУ ВИНИ?

Міжнародний кримінальний суд видасть ордер на арешт, якщо прокурори зможуть показати «розумні докази» вчинення військових злочинів. Для винесення обвинувального вироку прокурору необхідно було б довести вину підсудного поза розумним сумнівом, вважають експерти.

Для більшості звинувачень це вимагає доведення наміру. Один зі способів зробити це – показати прокурору, що в зоні нападу немає військових цілей і що це не був нещасний випадок.

«Якщо це повторюватиметься знову і знову, і виявляється, що стратегія спрямована на цивільне населення в міських районах, то це може бути дуже вагомим доказом», – сказав Алекс Уайтінг, запрошений професор Гарвардської школи права.

ХТО МОЖЕ БУТИ ЗВИНУВАЧЕНИМ?

Експерти вважають, що розслідування військових злочинів може бути зосереджено на солдатах, командирах і главах держав. Прокурор може надати докази того, що Путін або інший державний лідер вчинив військовий злочин, безпосередньо віддавши наказ про незаконний напад, або знав про вчинення злочинів і не запобіг їх здійсненню.

Астрід Рейзінгер Корачіні, викладач кафедри міжнародного права Віденського університету, сказала, що команда МКС стикається з проблемою надання доказів, які б пов’язували злочини на місцях з наказами керівників.

«І чим вище керівництво, тим складніше стає», – сказала вона.

ЯКІ СКЛАДНОСТІ РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ЗЛОЧИНІВ?

Юридичні експерти кажуть, що вибухи в Маріуполі в пологовому будинку та театрі, що були позначені як прихисток для дітей, схоже, підпадають під визначення військових злочинів. Але отримати засудження може бути важко.

На додаток до проблем, з якими вони стикаються, щоб довести умисел у багатьох випадках і зв’язати лідерів безпосередньо з конкретними нападами, прокурорам може бути важко отримати докази, зокрема свідчення свідків, які можуть бути залякані або іншим чином не бажають говорити.

Що стосується України, то прокурори МКС перевірять загальнодоступні відео- та фотодокази.

"Це в жодному разі не швидкий процес. Той факт, що справи вже рухаються, є дійсно сильним знаком", – сказав Гамільтон.

Притягнення обвинувачених до суду також може бути складним. Москва майже напевно відмовиться виконувати ордери на арешт. МКС повинен буде відстежувати потенційних обвинувачених, щоб побачити, чи подорожують вони до країн, де їх можна заарештувати.

ЧИ Є ПРЕЦЕДЕНТИ?

З моменту створення МКС розглядав приблизно 30 справ. Судді МКС засудили п’ятьох осіб у воєнних злочинах, злочинах проти людяності та геноциді та виправдали чотирьох інших. Наприклад, конголезький полководець Томас Лубанга Дійло був засуджений у 2012 році.

Суд видав ордери на арешт кількох обвинувачених, які залишаються на волі, у тому числі на Джозефа Коні, лідера угруповання Армії опору Господа в Уганді.

Організація Об'єднаних Націй у 1993 році створила окремий Міжнародний кримінальний трибунал для колишньої Югославії для розслідування імовірних злочинів, які мали місце під час Балканських воєн. Цей суд, який закрився у 2017 році, висунув 161 обвинувальний акт і засудив 90 осіб.

Експрезидент Ліберії Чарльз Тейлор був засуджений спеціальним судом ООН.

Експерти з юридичних питань заявили про можливість створення окремого трибуналу для розгляду потенційних військових злочинів в Україні, що можна було б зробити через ООН або окремий договір.

путін гаага війна суд

Знак гривні
Знак гривні