Україна під’єдналася до європейської електромережі. Що зміниться?

23 лютого Україна повністю відключилася від енергосистем Росії та Білорусі у межах першого етапу випробовування власної енергосистеми. Наступного дня Росія почала скидати бомби на українські міста.

За планом, Україна мала пропрацювати ізольовано протягом 2-3 днів, підтримуючи необхідну частоту 50 Гц у різних режимах роботи. Повернення енергосистеми України в об‘єднану з Росією та Білоруссю мережу після випробувань було заплановане на 27 лютого. Остаточно від'єднатися від російської електромережі та приєднатися до європейської ми мали у 2023 році

«Водночас ворог відкоригував наші плани… Я планую звернутися до міністрів енергетики європейських країн щодо сприяння у прискоренні ухвалення рішення про приєднання української енергосистеми до європейської», — заявив 26 лютого міністр енергетики Герман Галущенко.

І вже 16 березня електричні мережі України та Молдови успішно пройшли синхронізацію з європейською енергомережею ENTSO-E та почали працювати у тестовому режимі. Розглянемо, наскільки Україна готова до такого кроку та які зміни це несе нашій енергосистемі.

Україна та ENTSO-E

Історія синхронізації мереж України та Молдови з ENТSO-E почалася у 2017 році. Тоді ці дві країни та європейська мережа підписали угоду, що визначає намір Укренерго та Moldelectrica (оператор Молдови) у майбутньому приєднатися до європейської електромережі. Дату синхронізації запланували на 2023 рік.

До цього часу обидві країни мали оновити власну інфраструктуру (грід) і провести два тестування власної електромережі, під час яких тимчасово відключатися від мережі Росії та Білорусі та працювати у форматі енергетичного острова.

«З того часу Україна зробила великий прогрес щодо правил на енергетичних ринках, оновлення самої електричної мережі. Кожен рік ми вкладали кошти в оновлення спорядження й інфраструктури. Тобто, Україна цілеспрямовано готувалася до цього», — зазначає експертка Екодії з енергетики Валерія Іжик.

Які наслідки матиме підключення до європейської енергомережі

Україна від‘єдналася від Білорусі та Росії, тому стала менш залежною від цих держав. Енергетика перестає бути зброєю в руках Путіна. Окрім того, перевагою синхронізації є посилення надійності та стійкості енергетичної системи України, зокрема можливість отримувати аварійну допомогу від енергосистем країн, що входять до ENТSO‐E.

Україна буде зобов‘язана пришвидшити темпи «озеленення» енергетики та збільшити частку електроенергії з відновлюваних джерел.

Україна матиме жорстко дотримуватися правил ринку. Доступ до ринку електроенергії отримає більше гравців. До того ж кожен гравець на ринку буде зобов’язаний дуже чітко слідувати правилам. Присутній належний моніторинг і штрафи за порушення.

Україна вже інвестувала понад 600 млн євро в модернізацію енергосистеми. Це майже повністю бюджетні гроші. Інвестиції планували збільшувати. Кошти підуть на оновлення застарілої інфраструктури та розвиток нових технологій, зокрема зберігання енергії у накопичувальних станціях. Нині Україна втрачає велику частку електроенергії на транспортування електроенергії через застарілу мережу.

Українські виробники зможуть експортувати електроенергію за вищими цінами, ніж усередині країни, але імпорт також може виявитися дорожчим за внутрішні ціни. Світовий банк оцінює, що економічні переваги від синхронізації ОЕС України з ENTSO-E становлять $1,5 млрд щороку. Ця цифра демонструє експортні можливості України.

Наразі всі українці сплачують соціальну ціну за електроенергію, але не всі люди у нашій державі належать до вразливих груп населення. Україні доведеться чітко визначити, хто платить ринкову ціну, а кому потрібна цільова допомога для покриття рахунків за електроенергію. Тариф стане показувати реальну вартість електроенергії. Тому у короткостроковій перспективі це означає підвищення тарифів для українців. Наскільки ціна виросте, сказати неможливо, вона постійно змінюється, адже вільний ринок корегує ціну залежно від різних факторів. Ми точно можемо сказати, що ціна буде ринкова.

Підключення України до ENTSO-E — по-справжньому історична подія для держави. Це конкретний, не декларативний крок у нашій євроінтеграції. Синхронізація з європейською енергомережею стабілізує енергопостачання та завдає потужного удару в енергогрі Путіна. Нинішня гібридна війна триває на багатьох фронтах, і на енергетичному Україна здобуває чималу перемогу.

електрика євроінтеграція економіка енегетика єс

Знак гривні
Знак гривні