Санкції проти «Росатома», виключення з керівництва МАГАТЕ. Експерти закликають протидіяти "ядерному тероризму"

Виключити представників Росії з керівних органів Міжнародного агентства ООН з питань атомної енергетики (МАГАТЕ), запровадити санкції проти «Росатому» та «Росенергоатому», а також переглянути принципи та інструкції організації щодо діяльності атомних електростанцій в умовах війни та захоплення терористами. Такі ключові вимоги експертної спільноти щодо реакції МАГАТЕ в ситуації, коли дві українських АЕС стали заручниками російських окупантів. «Тексти» зібрали окремі тези фахівців.

Напередодні колишній головний інженер Чорнобильської АЕС, у минулому член ради керівників МАГАТЕ Микола Штейнберг написав Гендиректору Агентства Ґроссі відкритого листа, в якому звинувачує керівництво МАГАТЕ у недотриманні культури ядерної безпеки та конкретизує, що конкретно не робить Агентство всупереч його Статуту, функціям та завданням.

Він нагадує, що серед усіх міжнародних організацій, що займаються питаннями регулювання і співпраці у сфері атомної енергетики, лише МАГАТЕ має право втручатися та «брати під контроль» ситуацію в окремих країнах, проте як орган ООН, може зробити це лише з мандатом Ради безпеки. Утім, відзначає Штейнберг, організація досі не назвала агресора агресором, не наполягала на скликанні Радбезу ООН у зв'язку з глобальною загрозою ядерній безпеці.

«А ви відразу намагалися направити на українські ядерні об’єкти місії МАГАТЕ, які хоча б забезпечували б оборонний механізм, оскільки будь-яка атака на ядерні об'єкти буде атакою на персонал ООН?» – запитує він у своєму листі. «На вашу думку, чи може персонал Запорізької та Чорнобильської АЕС забезпечити безпеку довірених ним об'єктів під загрозою танків та зброї агресора? До речі, а ви знали, що звіти про безпеку, на підставі яких видаються ліцензії на експлуатацію ядерних об'єктів, не містять меж та умов безпеки в умовах війни? А ви знаєте, що стандарти ядерної безпеки МАГАТЕ не містять рекомендацій, що виправдовують ядерну безпеку в умовах бойових дій? Також стандарти не містять рекомендацій щодо готовності до надзвичайних ситуацій у разі війни?» – додає фахівець.

На думку експертів проєкту Chornobyl Insight, які стежать за розвитком ситуації довкола ЧАЕС та ЗАЕС, МАГАТЕ, як організація в структурі ООН, могла б звернутися з запитом на надання безпольотної зони над українськими ядерними об’єктами, про що і просила Державна інспекція з ядерного регулювання України.

Натомість також напередодні в ефірі Еспресо т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін заявив, що проти компаній «Росатом» і «Росенергоатом» необхідно запровадити санкції на міжнародному рівні від МАГАТЕ, ООН та інших країн світу, оскільки вони підтримують ядерну і військову агресію Росії щодо України. «Санкції проти Росатому та Росенергоатому потрібні, щоби закінчити їхню діяльність по всьому світу в атомній енергетиці. Це акт ядерного тероризму. Вони зараз фактично перебувають на майданчику Запорізької АЕС, хоча вони обмежені у кризовому центрі. Але сама їхня присутність є свідченням, що вони підтримують військову агресію, напади російських військових на атомну електростанцію. Жодного слова засудження дій військових на українських АЕС від цих організацій немає», – зауважив Петро Котін.

Варто відзначити, що 3 березня 2022 р. під час 1613 сесії МАГАТЕ була ухвалена резолюція «Наслідки безпеки, захисту та гарантій ситуації в Україні», на сайті в англомовній версії її розмістили 9 березня. У документі Рада керівників МАГАТЕ «засуджує (deplores) дії РФ в Україні, зокрема насильницьке захоплення об'єктів використання атомної енергії та інші насильницькі дії щодо об'єктів використання атомної енергії, ядерних та інших радіоактивних матеріалів, які становлять серйозну та безпосередню загрозу охороні та безпеці цих об'єктів та їх цивільного персоналу, а також значно підвищують ризик ядерної аварії або інциденту, що становить небезпеку для населення України, суміжних держав та міжнародної спільноти.

Також Рада занепокоєна тим, що агресія РФ перешкоджає діяльності Агентства для повної та безпечної діяльності з перевірки гарантій на українських ядерних об'єктах відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, Угоди про гарантії України та Статуту. А також закликала Росію «негайно припинити всі дії проти Чорнобильської АЕС та будь-яких інших ядерних об'єктів в Україні, дати можливість українській владі зберегти або швидко відновити повний контроль над усіма ядерними об'єктами на території України в рамках міжнародно визнаних кордонів та забезпечити їх безпечне та надійне функціонування».

Втім, як відзначають експерти, жодної конкретики, санкцій чи обмежень Росії рішення МАГАТЕ не передбачає. При цьому переважно у своїх заявах Генеральний директор МАГАТЕ звертався (і продовжує звертатися) із занепокоєнням до двох сторін з приводу агресії, що унеможливлює контроль як України, так і МАГАТЕ; пропонував організувати зустріч регуляторів двох країн, коли очевидно, що українському регулятору нема чого обговорювати з російським.

Раніше міністр клімату та навколишнього середовища Польщі Анна Москва звернулася до голови МАГАТЕ з проханням відсторонити Росію від усіх органів цієї організації. Відповідно до даних на сайті організації, одним із керівників Агентства – заступником гендиректора – керівником департаменту ядерної енергії є росіянин Михайло Чудаков. За словами експертів Chornobyl Insight, українські атомники просять МАГАТЕ про відсторонення росіян не лише від процесів прийняття рішень стосовно України, а й від доступу від інформації, яку ми надаємо Агентству.

росія війна атомні станції МАГАТЕ

Знак гривні
Знак гривні