Окупанти розстрілюють мирних громадян України абсолютно свідомо, за командою керівників, – МВС

Однією з основних проблем під час евакуації стали факти розстрілу мирних громадян у так званих зелених коридорах

Про це під час брифінгу заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, передає Укрінформ.

«​Абсолютно чітко й очевидно ми фіксуємо свідомий розстріл громадян України російськими військами. Абсолютно чітко є команди керівників на відкриття вогню по мирних жителях, є кілька таких фактів наразі. Абсолютно чітко звучить наказ (у загарбників – ред.) на фактично мародерство, вчинення крадіжок з приватних будинків, магазинів, банкоматів і банків, які знаходяться на окупованих територіях», – сказав Монастирський.

За його словами, все це фіксується органами Нацполіції, у тому числі це підтверджується фактами прослуховування телефонів загарбників.

Окремо міністр повідомив, що нині однією з основних проблем під час евакуації стали факти розстрілу мирних громадян у так званих зелених коридорах. Монастирський зазначив, що випадки, коли розстрілюють колони під білим прапором, на жаль, є надзвичайно поширеними.

Також за словами очільника МВС, правоохоронці наразі можуть фіксувати не всі смерті на захоплених територіях.

«Наведу як приклад місто Бучу: 57 тіл мирних жителів з Бучі й Ірпеня знаходилися у морзі однієї з ірпінських лікарень, проте окупанти, захопивши лікарню, наказали негайно вивезти з неї тіла загиблих, і вони всі були поховані у колективній братській могилі біля храму в центрі міста. Деякі з них так і не були ідентифіковані», – поінформував Монастирський.

Окрім того, зазначив міністр, 11 березня під час спроби евакуації з села Перемога, за погодженим «зеленим коридором» загарбники розстріляли колону мирних жителів, яка складалася виключно з жінок і дітей. «Результат цього звірячого вчинку – семеро загиблих, з них одна дитина», – заявив він.

окупанти евакуація розстріли війна

Знак гривні
Знак гривні