SWIFT заявив, що відключає Росію

"Ми співпрацюємо з європейськими органами влади, щоб розібратися в деталях суб’єктів, які підпадають під нові заходи, і готуємося виконувати юридичні вказівки".

За часом ідеться лише про технічно необхідний для цього безпрецедентного кроку час - години чи дні.

26 лютого Лідери Європейської комісії, Франції, Німеччини, Італії, Великобританії, Канади та США оголосили про новий потужний набір економічних санкцій проти Росії, який включає відключення від платіжної системи SWIFT та заборону продажу "золотих паспортів" заможним росіянам.

Ми переможемо

Що таке SWIFT

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) – "Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій". З цією абревіатурою знайомий кожен, хто хоча б раз здійснював перекази грошей за кордон, - пояснює Економічна правда.

SWIFT не є платіжною системою. Це система передавання інформації, необхідної для того, щоб міжнародний платіж знайшов свого отримувача. Іншими словами, SWIFT – це месенджер, за допомогою якого банки обмінюються між собою інформацією про фінансові транзакції.

До системи SWIFT під'єднані близько 11 тис банків з понад 200 країн світу. Система працює з 1973 року, а її штаб-квартира розташована в Бельгії. Через це SWIFT існує в межах європейського законодавства та підпорядковується європейській санкційній політиці.

Виключення однієї країни зі SWIFT означає її повну ізоляцію від решти фінансового світу.

Що означає відключення SWIFT

Відключення Росії від SWIFT вдарить і по простих громадянах, і по експортних галузях Росії.

Зокрема, громадяни країни-агресора втратять можливість здійснювати міжнародні розрахунки, грошові перекази з Росії або в Росію (зокрема, від трудових мігрантів). Країна буде ізольована в економічному сенсі.

Власники карток міжнародних платіжних систем, таких як Visa та MasterCard, втратять змогу здійснювати безготівкові розрахунки. Після цього 90% росіян будуть платити за товари та послуги лише готівкою.

"Якщо ці санкції будуть введені завтра, то з понеділка всі ці міжнародні платіжні системи перестануть працювати. Звісно, у росіян є альтернативна система – "Мир", але ж картки цієї системи є далеко не в кожного громадянина", – зазначив у коментарі ЕП інвестиційний банкір Dragon Capital Сергій Фурса.

На платіжну систему "Мир" припадають лише 10% переказів всередині країни-агресора.

Основний удар відключення від SWIFT завдасть по російській промисловості. До системи підключені всі великі російські банки у всіх куточках країни.

Через ці банки здійснюються розрахунки російських компаній, зокрема енергетичного сектору, з іноземними компаніями-покупцями. Через ці ж банки російські компанії розраховуються за імпорт харчів, побутової техніки, гаджетів, сировини, послуг. Тепер нічого з перерахованого не буде.

Що це означає для рядових росіян? Розташовані в Росії компанії не зможуть закуповувати товари, які поставляються в магазини. Це означає поступове зникнення з полиць магазинів імпортних товарів. Усіх!

путін фінанси санкції

Знак гривні
Знак гривні