«Ми гризли-гризли та вигризли». Росію відключають від SWIFT

Міністр закордонний справ України Дмитро Кулеба заявив про початок технічного процесу впровадження рішення про відключення Росії від SWIFT, хоча зазначив, що офіційне рішення ще не оформлене.

«Ми гризли-гризли та вигризли. Працювала вся вертикаль української дипломатії – від Президента України до аташе в українському посольстві», – повідомив Кулеба.

Що таке SWIFT?

SWIFT – це насамперед це система комунікації, пояснює Суспільне. Це не система платежів. Це система повідомлень про те, що між банківськими фінансовими установами відбудеться певна транзакція. При цьому SWIFT — це міжнародна система, якій довіряють фінансові установи.

Що відбудеться, якщо Росії відключать SWIFT?

SWIFT відключали в Ірані та Північній Кореї. Проти Ірану вводилися санкції, відключали SWIFT, вводили ембарго на постачання нафти, туди не постачалися різні технологічні речі. Але Іран відновив свою ядерну програму, успішно випробував свої балістичні ракети, які спроможні нести ядерну зброю і досягати Ізраїлю. Тобто відключення SWIFT,не призвело до бажаного результату щодо Ірану.

Росія входить у п’ятірку всіх тих транзакцій, які здійснюються через цю систему. Для Росії відключення SWIFT — це наче ін’єкція. Буде боляче певний період часу, але потім, звичайно, знайдуть обхідні шляхи, які дозволять здійснювати всі ці транзакції.

російська експансія війна

Знак гривні
Знак гривні