Надзвичайний стан може завдати удару по розбудові громадського спротиву окупантам

Законодавством передбачено вилучення зброї та навіть навчальних елементів

Рада національної безпеки та оборони у середу прийняла рішення про запровадження надзвичайного стану фактично на всій території України (на Донеччині та Луганщині він вже був введений до цього). І вже увечері це рішення було підтримане Верховною Радою. Вочевидь, складний час, який ми зараз переживаємо, справді потребує прийняття якихось адекватних рішень. Проте, ТЕКСТИ переглянули Закон України про надзвичайний стан і прийшли до висновку, що деякі його пункти можуть стати на заваді як розвитку демократичного суспільства, так і розбудові громадському опору.

До пунктів, що можуть нести загрози демократії, можна віднести можливість зупинення після відповідного попередження діяльності політичних партій, громадських організацій, масових рухів і самодіяльних об'єднань громадян, «якщо ця діяльність перешкоджає нормалізації обстановки»; введення цензури, обмеження на випуск газет; заборона проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, а також видовищних, спортивних та інших масових заходів; заборона страйків. Необхідно також пам'ятати про "встановлення особливого режиму в'їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де запроваджено надзвичайний стан."

Щодо організації громадського спротиву, мабуть, одними з найбільш суперечливих пунктів Закону про надзвичайний стан є ті, що стосуються наявності у громадян вогнепальної та холодної зброї. Так, згідно закону обмежується або тимчасово забороняється продаж зброї. У громадян також тимчасово вилучається зареєстрована вогнепальна та холодна зброя і боєприпаси. Мають бути вилучені навіть якісь навчальні елементи - " тимчасове вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної і холодної зброї та боєприпасів, а у підприємств, установ і організацій - також навчальної військової техніки..." Таким чином, фактично виводиться поза законні рамки будь який збройний громадський опір і навіть його підготовка можливому наступу окупантів.

Point338-Lapua.jpg

В Україні все більше громадян озброюються, аби протистояти окупантам

На дану норму вже відреагував секретар РНБО Сергій Данілов. Під час cьогоднішнього брифінгу він заявив: "Що стосується вилучення чи невилучення. Якщо у вас зброя законна, ніхто у вас її вилучати не буде. Сьогодні згідно з цим законом про введення надзвичайного стану, там є такі повноваження щодо вилучення зброї, ми цим питанням займатися не будемо.

Тут власне хотілося б уточнити, кого саме Данілом має на увазі під «ми», і чи це «ми» буде розповсюджуватися на Міністерство внутрішніх справ України. Заодно хотілося б також уточнити, наскільки він, як державна посадова особа вважає прийнятними власні заяви про вибіркове виконання норм закону.

Ще один пункт, який взагалі залишився поза увагою, це – «особливі правила користування зв'язком». Цей пункт не розписаний, тому залишається велике поле для можливих трактувань та припущень. Так, вже зараз через можливі проблеми з мобільним зв’язком багато українців придбали портативні рації. Питання наскільки може бути обмеженим через введення надзвичайного стану використання громадянами подібних пристроїв залишається відкритим.

надзвичайний стан війна росія опір громадське суспільство

Знак гривні
Знак гривні