РНБО погодила надзвичайний стан – але його має проголосувати Рада

Рада національної безпеки та оборони (яку очолює президент) просить Верховну Раду запровадити надзвичайний стан по всій території України, крім Луганської та Донецької областей ㅡ там уже є окремий режим.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов, – передає Громадське.

Надзвичайний стан в Україні вводиться на 30 днів, але у разі потреби президент може продовжити його ще на 30 днів.

Як пояснив Данілов, на території Донецької та Луганської областей діє окремий режим, тому там НС не вводиться: «Там він введений доволі давно, починаючи з 2014 року».

Зокрема, йдеться про посилення охорони громадського порядку та об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення, народного господарства, додаткове обмеження руху транспорту, огляд машин, перевірку документів людей. Секретар РНБО запевнив, що на життя людей НС ніяк кардинально не впливатиме.

Данілов наголосив, що залежно від територій (зокрема тих, що межують з Росією) будуть ухвалюватися «посилені» чи «пом'якшені» заходи, які прописані у законодавстві про правовий режим надзвичайного стану.

«Це превентивні питання для того, щоб у країні зберігався спокій, щоб у нас працювала економіка. Ми неодноразово казали: головне завдання, яке перед собою ставить Росія ㅡ це через внутрішню дестабілізацію досягти своєї мети. Для запобігання цьому було ухвалене таке рішення», ㅡ сказав Данілов.

Про надзвичайний стан

Надзвичайний стан ㅡ це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях при надзвичайних ситуаціях, які призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, загрожують життю та здоров'ю людей, при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства тощо.

При НС відповідні органи державної влади, військове командування та органи місцевого самоврядування отримують повноваження, необхідні для відвернення загрози.

Також допускається тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод людини та громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб.

Зокрема це:

НС вводиться указом президента України, який підлягає затвердженню Верховною Радою України не більш як на 30 діб і може бути продовжений на стільки ж.

Згідно з Конституцією, Верховна Рада має протягом двох днів з моменту звернення президента України про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні затвердити відповідний указ.

надзвичайний стан ескалація президент Рада загроза

Знак гривні
Знак гривні