Бо нам тут жити. Громада на Донеччині втілює програму охорони степів у себе

На початку 2021 року Комарська сільська рада, як і інші територіальні громади, отримала землі сільськогосподарського призначення, сінокоси й пасовища. Однак десять найцінніших степових шматків було визначено для збереження, для захисту в цілісності.

Центр громади – село Комар, Волноваський район Донецької області
Центр громади – село Комар, Волноваський район Донецької області

Про це пише Українська природоохоронна група:

Частину ділянок, які використовувалися місцевим населенням як пасовища, Головне Управління Держгеокадастру в Донецькій області планувало виставити для продажу права оренди на земельних торгах. ГО «Українська природоохоронна група» визначила 10 найцінніших степових ділянок та запропонувала Комарській сільській раді зберегти їх. Громада не лише зберегла цінні та унікальні степові куточки, а й ухвалила програму з охорони природи на рівні ОТГ, за якою у межах громади має побільшати об’єктів природно-заповідного фонду.

У Комарській територіальній громаді й досі збереглося чимало степових ділянок, цікавих своїм рослинним і тваринним світом. Відмовивши Держгеокадастру у співпраці, громада продовжила працювати, щоб зберегти цінні природні місця.

Депутати затвердили на сесії «Програму збереження біорізноманіття степової зони Комарської сільської ради «Комарський степ». І саме за цією програмою, зовсім скоро в межах громади будуть створені заказники – «Орлата балка» та «Сухий лиман»».

Голова Української природоохоронної групи Олексій Василюк називає цей випадок надзвичайним прецедентом, адже зазвичай більшість громад очолюються людьми, які просто роздають усю землю під ріллю.

У планах громади створити ще кілька заказників, щоб уберегти від розорювання цінні ділянки степу, які використовуються для випасання худоби та як сінокоси. Збір підписів за створення громадських пасовищ уже проведений: з цього питання є і підтримка населення, і депутатів.

екологія природа краса донеччина

Знак гривні
Знак гривні