Як поляки "напали" на Гітлера, як фіни на Сталіна: РФ генерує "українських диверсантів" для себе

У ці хвилини в Росії розгортається інформаційна кампанія про нібито український напад прямо на російську територію.

Вигадана подія

Російські військові стверджують, що зранку 21 лютого вбили пʼятьох членів української «диверсійно-розвідувальної групи» поблизу населеного пункту Мітякінська в Ростовській області, – передає Радіо Свобода.

Як заявила пресслужба Південного військового округу, «бойове зіткнення» сталося близько 06:00 (це 05:00 за Києвом) на ділянці російсько-українського кордону. Російські військові вказують, нібито для «евакуації диверсантів» на територію Росії увійшли дві бойові машини піхоти Збройних сил України, які були знищені з протитанкової зброї. Немає жодних підтверджень цієї події взагалі.

Самогубний напад як привід

В історії багато хто вдавався до постановчих або справжніх нападів "під чужим прапором" на своїй території, щоб звинуватити в цьому ворога і розв'язати війну, – нагадує ВВС.

Гітлер

У ніч перед нападом нацистської Німеччини на Польщу сім вояків СС, удаючи із себе поляків, напали на радіостанцію у Гляйвіці (Гливицях) – на території Німеччини поблизу кордону із Польщею. Вони передали коротке повідомлення, що станцію захопили поляки.

Наступного дня Адольф Гітлер виголосив промову, у якій використав напад у Гляйвіці та інші подібні інциденти, щоб виправдати вторгнення у Польщу.

Сталін

У тому ж таки 1939 році російське село Майніла поблизу кордону із Фінляндією обстріляли. Радянський Союз використав цей напад, щоб порушити угоду про ненапад із Фінляндією. Це стало початком того, що дістало назву Зимова війна.

Згодом історики встановили, що обстріл відбувся не з території Фінляндії, а був сфабрикований радянським НКВС.

SA-false-flag-1068.png

Розбір нинішніх фейків

«Атаки», про які повідомляє Росія та контрольовані нею сили, на цей момент базуються лише на їхніх словах «вірте нам, тому що ми так сказали» – чи на сфальсифікованих відео та відео, автентичність яких неможливо підтвердити, пише розслідувач, засновник Bellingcat Христо Грозєв. Власне, цей факт стосується на цю хвилину левової частини повідомлень про українські диверсії, які публікуються.

«Вони стверджували, що польськомовні диверсанти «планували підірвати цистерну з хлором на території очисної споруди поблизу міста Горлівка», і відео було вилучено з трупів диверсантів. Проте, онлайн-спільнота швидко виявила низку проблем із наданими доказами. «Лентач» (спільнота, створена колишніми журналістами «Лента.ру» – ред.) переглянув метадані з відео та виявив, що датою створення медіафайлу стоїть 8 лютого, а дата створення папки проєкту – 4 лютого.

Також у метаданих була назва файлу «M72A5 LAW and AIPLAS live fire.mp4» у розділі «Pantry». Ця частина метаданих містить відомості про інші файли, які входять до опублікованих файлів, наприклад, інші джерела аудіо та відео. Це означає, що до відеофайлу було додано додаткове аудіо чи відео. Adobe надає подробиці системи Pantry/Ingredient, і що це означає в метаданих тут. Швидкий пошук на YouTube видає лише одне відео з точно такою ж назвою, що й файл у метаданих відео «Польський диверсант», із військового полігону у Фінляндії, на якому зображено низку ударів і вибухів», – пише Хіггінс.

«Безглузді, ліниві спроби операції під фальшивим прапором призначені для домашньої, податливої аудиторії. Вони здаються нікчемними для міжнародного casus belli. Мало того, якщо вони зараз інвестують у якісну нову операцію, вона буде дискредитована через фейки», – вважає Христо Грозєв.

Ну а найбільш показовою дезінформацією цих днів є власне привід для евакуації жителів окупованих територій, озвучений контрольованими Росією силами в ОРДЛО. Вони оголосили, що ЗСУ ось-ось нападуть на Донецьк та Луганськ. Проте, масовані обстріли почалися по підконтрольній Україні території, у чому мали змогу переконатися десятки журналістів, які працювали в цей час на лінії зіткнення – зокрема, і журналісти Радіо Свобода. Як з'ясувалося скоро за метаданими, оголошення про евакуацію ватажки «ЛДНР» записали за день до початку загострення.

Для "своїх" канає

Попри "ліниві" та безглузді фейки, Рада безпеки Росії провела позачергове засідання під головуванням російського президента Володимира Путіна 21 лютого. Під час нього всі учасники висловилися за визнання «незалежності» частин Луганської та Донецької областей України, які нині контролюють підтримувані Москвою угруповання «ЛНР» та «ДНР».

Зокрема, голова Державної думи Росії Вʼячеслав Володін, звертаючись до Путіна, назвав ситуацію в ОРДЛО «критичною», а прохання Думи щодо визнання таким, що продиктоване «гуманітарними міркуваннями». Він також вказав на кількість жителів окупованих частин Донбасу, які отримали російські паспорти.

«Там живуть громадяни нашої країни – 1 мільйон 200 тисяч осіб подали заяви на отримання громадянства… Наші дії спрямовані на захист наших співвітчизників. Враховуючи, що вісім років ситуація не змінюється, і Київ саботує всі взяті на себе зобов’язання… Володимире Володимировичу, ми просимо визнати (незаконні збройні формування – ред.) «Донецьку» та «Луганську» республіки», – сказав на засіданні Ради безпеки голова Державної думи Росії Вʼячеслав Володін, звертаючись до Путіна.

Чого чекати?

Якщо РФ визнає "незалежність" ОРДЛО, вона може "на запит незалежних республік", на додачу до своїх гібридних сил, офіційно ввести війська "з гуманітарних міркувань", для "уникнення Сребрениці" (Путін говорить про неї нав'язливо):

Розп'ятих хлопчиків підвезли. Росія знову імітує Сребреницю на окупованому Донбасі

І тоді РФ, як можна очікувати, зможе наївно кліпати очима й казати "це не вторгнення, ми рятуємо людей, ми перешкоджаємо геноциду". Ніхто не віритиме, звісно – крім внутрішньої публіки.

пропаганда росія маніпуляції провокації

Знак гривні
Знак гривні