Росія закриває 21 лютого з 00 годин акваторію Азовського моря для польотів. Туди просто зараз прямують три десантних кораблі

Ще 10 десантних кораблів РФ містяться у Чорному морі. Ймовірно, Росія готує висадку десанту одразу і на чорноморському, і на азовському узбережжі. Тим часом техніку, що раніше стояла на базах, продовжують перекидати безпосередньо на кордон України. Уточнення: NOTAM стосується повітряного простору, а не морської навігації.

Сьогодні Росія оприлюднила NOTAM з оголошенням про закриття повітряного простору практично на половині акваторії Азовського моря, до 27 лютого. Три десантних кораблі із групою прикриття декілька годин тому пройшли Керченську протоку й увійшли в Азовське море.

Бази, за якими ми спостерігали у нашому проєкті, практично пусті, насамперед ті, що були заповнені технікою в останні два місяці. Єльня, Солоти, Речиця – всі вони спорожніли, а техніку перекинули у безпосередню близькість до кордонів України (на відстань менш як 20 км, у деяких випадках – всього лише декілька кілометрів).

Російські війська розбиті на невеликі групи, розосереджені по посадках і узбіччях доріг та чекають остаточного сигналу. Ось декілька прикладів таких дрібних груп, яких вдалося помітити за допомогою відео та супутникових знімків: частина з них навпроти Києва у Білорусі, частина – у Бєлгородській області навпроти Харківщини. За оцінками, більшість таких груп поки приховані, їх дуже важко знайти методами OSINT.

Російська техніка пофарбована у спеціальний зимовий камуфляж, на багатьох маркування у вигляді букви Z у квадраті, для візуального позначення "свій-чужий". Зимовий камуфляж та розташування техніки навіть не на польових майданчиках, а фактично обабіч доріг свідчать, що наступ, якщо він відбудеться, почнеться найближчими днями, не пізніше ніж протягом наступного тижня.


росія напад готовність

Знак гривні
Знак гривні