Вперше в історії в Канаді вводять надзвичайний стан. Через Covid-протести

Вперше в історії Канади в країні застосують закон про надзвичайні ситуації – він надасть федеральному уряду додаткові повноваження для боротьби з тривалими COVID-протестами.

Усі фото: New York Times
Усі фото: New York Times

За даними New York Times, Трюдо вже "оголосив про національний надзвичайний стан".

Закон надає уряду можливість "вживати спеціальних тимчасових заходів, які можуть бути неприйнятними у звичайний час", щоб впоратися з "невідкладною та критичною ситуацією" і її наслідками.  Це дає поліції більше інструментів для відновлення порядку у місцях, де публічні збори є незаконними та небезпечними діями, як-от блокада та окупація, – пояснює УП.

Зазначається, що заходи будуть географічно спрямовані, "розумні та пропорційні загрозам, для усунення яких вони призначені".

Уряд також виділяє та охороняє критичні зони, такі як прикордонні переходи та аеропорти. За словами Трюдо, застосування закону також дозволить уряду забезпечити надання основних послуг, як-от буксирування вантажівок.

Раніше організатори акцій протесту зібрали мільйони доларів через краудфандингові сайти GoFundMe та GiveSendGo. Тепер, як повідомляється, краудфандингові платформи мають реєструватися в Канадському центрі аналізу фінансових транзакцій і звітів (FINTRAC), Національному агентстві фінансової розвідки й мають повідомляти FINTRAC про великі та підозрілі транзакції.

"Тепер ясно, що є серйозні проблеми зі здатністю правоохоронних органів ефективно забезпечувати дотримання закону… Йдеться про те, щоб забезпечити безпеку канадців, захистити робочі місця людей та відновити довіру до наших інститутів".

1.jpg

29 січня після тижневої їзди Канадою тисячі людей прибули до канадської столиці у колонах далекобійників. Рух назвали "Конвоєм Свободи". Він був спричинений вимогою обов'язкової вакцинації для далекобійників, які перетинають кордон США та Канади.

3.jpg

Вимоги протестувальників поступово зросли від скасування обов'язкової "прикордонної вакцинації" до припинення всіх вимог вакцинуватися по всій країні.

Почалися блокади доріг.

Канадці й самі в шоку

Як пише New York Times, канадці здивовані тим, що відбувається, не менше за решту – зазвичай це дуже мирна країна, яку американці називають "країною, де люди дотримуються правил".

канада коронавірус трюдо протест

Знак гривні
Знак гривні