Як заведено, в українському відборі на Євробачення – великий скандал (ВІДЕО)

Kalush (той, котрий "Де би не був, не забуду дім") звинувачує Суспільне у підтасуванні голосів, там пояснюють "помилку". Голоси рахував вручну саме той член журі, який "засудив" Kalush.

Глядачі дали 7 балів співачці Alina Pash і 8 балів – гурту Kalush Orchestra. Журі оцінили виступ Аліни Паш у 8 балів, а Kalush Orchestra – у 6 балів. У результаті переможницею оголошено Паш, але під час оголошення результатів голосування виникли проблеми й на екран на фініші концерту не вдалося вивести таблицю з балами.

Член журі нацвідбору, член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Ярослав Лодигін рахував бали вручну, результати оголошував ведучий Тімур Мірошниченко.

Представник гурту Kalush і ведуча Катерина Осадча, фото: Таблоїд.УП, Дмитро Ларін
Представник гурту Kalush і ведуча Катерина Осадча, фото: Таблоїд.УП, Дмитро Ларін

Нацвідбір до пісенного конкурсу Євробачення, в результаті якого переможницею оголошена співачка Аліна Паш, пройшов зі скандалами. Kalush, який посів друге місце, заявив про непрозорість підрахунку голосів, зокрема глядацьких, і вимагав надати доступ до протоколів голосування.

Варто зауважити, що підрахунок голосів "на аркуші" справді виглядав дуже дивно і викликав обурення у мережі.

Володимир Остапчук, який колись вів Євробачення, висміяв момент оголошення голосів у своєму Instagram.

Результат визначив один суддя

Після виступу Kalush Orchestra Джамала сказала, що їй все сподобалося. «Я нормально так запереживала. Пісня присвячена мамі. У моєї мами так само день народження. Мами – наше все. Хіп-хоп – найпопулярніша музика у світі. Нам подобається вайп, грув. Мені цікаво, як сприймають український хіп-хоп у світі. Євробачення це завжди ризиковано», – сказала вона.

Тіна Кароль теж підтримала гурт: «Я ваша землячка. Я з Івано-Франківщини. Всі інші мають хвилюватися».

Під час оголошення оцінок від журі виявилося, що Джамала і Тіна Кароль поставили Kalush Orchestra високі бали, а Ярослав Лодигін – лише 3 бали:

«Я не міг зрозуміти, куди мені дивитися, коли я дивився це шоу. Я думаю, дав би більше балів, якби це був просто Kalush. У цьому форматі мені здалося, що фокус може розсіятися. Найбільше моє переживання, як ми репрезентуємо себе. З величезною повагою до вашої творчості, до ваших образів, але мені здається, що ми уже декілька разів представляли себе таким чином як Україна, як люди з лісів, з гір у цьому випадку. Так? Мені здається, що настав час іншої репрезентації. Ми не маємо повторювати цей образ і робити його стереотипним, що люди сприймали нас тільки як людей природи», – сказав він у прямому ефірі.

Його слова та низький бал для Kalush Orchestra обурили численних глядачів і самих музикантів. Також у фейсбуку почали обговорювати, що Аліну Паш потрібно дискваліфікувати через те, що у 2015 році вона їздила у Крим із порушенням українського законодавства.

Помилка редакторки?

Керівник компанії, яка займалася виробництвом телеверсії нацвідбору на "Євробачення-2022", Олексій Гончаренко офіційно прокоментував скандал з оголошенням результатів.

Як повідомив Гончаренко, помилка сталася через редакторку, яка дублювала результати в навушник ведучому Тімуру Мірошниченку. Вона почала йому диктувати підсумкові результати, а мала – глядачів.

"Редакторка, яка дублювала результати в навушник ведучому Тімуру Мірошниченку, переплутала стовпчики й почала читати результати голосування не глядачів, а підсумкові. Треба було підказувати ведучому оцінки від глядачів, а вона читала суму, яка виходить у підсумку. Таким чином, вона спантеличила ведучого і графічного редактора, що виводив таблицю з результатами на екран", – пояснив продюсер та керівник компанії Олексій Гончаренко.

Сама ж таблиця з результатами зникла з екрана через те, що графічний редактор намагався внести правки.

"Ми перепрошуємо за ці незручності, особливо за той стрес, що пережив Тімур", – додав Гончаренко.

Ярослав Лодигін сказав, що готовий до суду. За його словами, за результати голосування глядачів відповідає аудиторська фірма PwC в Україні — незалежний консультант з перевірки правильності підрахунку голосів національного відбору учасника пісенного конкурсу «Євробачення-2022» від України. «Я гарантую вам, що ніяких фальсифікацій там не було», – сказав Ярослав Лодигін.

Пісня, яку оголошено переможною:

Результати голосування нацвідбору залежали від голосів глядачів (50%) і журі (50%), після чого додавалися.

До складу журі входили переможниця «Євробачення-2016» Джамала, представниця України на «Євробаченні-2006» і володарка понад 20 музичних та телевізійних премій Тіна Кароль, а також член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України режисер Ярослав Лодигін.

Глядачі надсилали смс вартістю 5,31 грн. За одного виконавця зараховувалося одне повідомлення, можна було з одного номера голосувати за кількох конкурсантів.

Нагадаємо, господарем «Євробачення-2022» цього року стане місто Турин в Італії.

Великий фінал відбудеться в арені Pala Olimpico 14 травня.

За матеріалами: BBC Україна, Детектор Медіа, УП.Таблоїд, Уніан, Новий час, ТСН

телебачення Євробачення шоубіз скандал музика

Знак гривні
Знак гривні