єБабуся – чудовий піар. Але неясно: коли, кому, які телефони, за які гроші

Як відомо, Зеленський обіцяє вакцинованим пенсіонерам безкоштовні та сучасні смартфони. Для пропаганди вакцинації серед тих, кому вона найбільш потрібна і хто найчастіше відмовляється – можливо, й непогана ідея. Для піару самого Зеленського – начебто також (хоча серед непенсіонерів бачимо багато критики). Але на практиці є багато але. Розберемося.

Обіцянка – цяця

Держава забезпечить безкоштовними смартфонами пенсіонерів, які зробили вакцинацію від COVID-19. Президент також пообіцяв для них пільговий тариф на мобільний інтернет. Про це у вівторок, 8 лютого, заявив президент України Володимир Зеленський під час виступу на "Дія.Саміт". 

За словами Зеленського, ця програма є шляхом до забезпечення доступу до інтернету для всіх. Очікується, що програмою зможуть скористатися 8,5 млн громадян. Фахівці "Дії" навчатимуть пенсіонерів користуватися девайсами.

Але не зразу

Пізніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" уточнив, що перший етап проєкту почнеться у квітні – із запису охочих отримати смартфони. 

"Коли розпочнеться другий етап – отримання смартфонів, – залежить від виготовлення самих пристроїв. Ми окремо це анонсуватимемо. Але ми плануємо більшу частину цього проєкту реалізувати вже цього року", – сказав Федоров. За його словами, модель смартфону, які видаватиме держава, поки не визначена. 

І не всім

Утім, проходження повного курсу вакцинації та подання заявки не означатиме автоматичне отримання смартфону. Співрозмовник в уряді натякнув ЕП, що процедура передбачатиме наявність ще одного критерію. Якого саме, у владі не розкривають. 

Відомо лише, що при його застосуванні кількість тих, хто підпадає під дію програми, навіть зараз звузиться до 3 мільйонів громадян.

Тим, хто таки отримає смартфон, обіцяють пільговий інтернет. Але жодних предметних перемовин з мобільними операторами представники влади ще не проводили. А лише повідомили про саму ідею.

Які телефони?

Влада не розкриває технічні характеристики пристроїв, які потенційно видаватимуть відповідній категорії громадян. Але ЕП вдалося їх з’ясувати.

Так, пенсіонери отримають на руки смартфони з фронтальною камерою з роздільною здатністю 8 мегапікселів. Це потрібно, аби пристрій міг проводити ідентифікацію за обличчям. Її потрібно проходити, наприклад, аби отримати цифровий підпис у застосунку "Дія".

Також смартфони матимуть модуль NFC, який дозволяє безконтактно оплатити смартфоном будь-який товар або послугу. За таким принципом працюють віртуальні картки для виплат за програмою "єПідтримка".
Крім цього, до базових характеристик віднесено стандарт високошвидкісного зв’язку LTE. 

Засновник ритейлера АЛЛО Дмитро Деревицький додає, що для людей похилого віку при виборі смартфону важливими є такі також такі критерії як великий екран – діагоналлю понад 6,5 дюйма, проста навігація та регулювання звуку. При цьому достатньо 2 ГБ оперативної пам’яті.

За які гроші?

Хоча на ринку найдешевші смартфони стартують від тисячі гривень, з урахуванням вже встановлених владою параметрів цінник не опуститься нижче 3000 гривень, – розповідають в АЛЛО. 

За даними ЕП, ціновим орієнтиром для влади, з урахуванням зазначених вище вимог, є 100 дол. за один пристрій.

У такому випадку, якщо в програмі візьмуть участь всі 8,8 мільйона вакцинованих пенсіонерів, це коштуватиме бюджету близько 26 млрд грн. Цьогоріч у плані видати до 3 млн смартфонів, тож лише у 2022 році потрібно виділити 9 млрд грн.

Де взяти ці кошти, якщо бюджет Міністерства цифрової трансформації на цей рік всього 4,3 млрд грн? Відповідь на це питання у владі поки що не знайшли. 

Детальніше – Економічна правда та Німецька хвиля

бюджет інтернет економіка вакцинація

Знак гривні
Знак гривні