Дві ботоферми у Львові на замовлення РФ ширили паніку

Служба безпеки України заявила про викриття і ліквідацію у Львові двох ботоферм на 18 тисяч акаунтів, які поширювали паніку і публікували неправдиві повідомлення про мінування. За попередньою інформацією, ними керували з Росії.

За інформацією слідчих, організували схему три жителі Львівської області. Двоє з них розташували ботоферми у своїх домівках, третій відповідав за технічне обслуговування.

У СБУ розповідають, що ботоферми працювали здебільшого у соцмережах: вони розповсюджували фейки та поширювали паніку. Зокрема, вони публікували неправду про мінування соціально важливих об'єктів та критичної інфраструктури.

Правоохоронці провели обшуки, під час яких вилучили тисячі сім-карток, ноутбуки та інші речі, які підтверджують злочини. Кримінальну справу відкрили за статтею 259 Кримінального кодексу України. За це загрожує від 2 до 8 років тюрми. Наразі визначають усіх причетних.

Хвиля «мінувань»

Протягом останніх тижнів у низці регіонів України надходили повідомлення про нібито замінування станцій метро, аеропортів, будівель держорганів та навчальних закладів. В СБУ та Міністерстві внутрішніх справ це пов'язують із гібридною війною РФ та закликають не панікувати.

Упродовж усього 2021 року було 1 100 неправдивих анонімних повідомлень, а лише за перший місяць 2022 року правоохоронці отримали близько тисячі повідомлень про мінування приблизно 10 тисяч об'єктів по всій країні.

У 2021-му році в Україні про підозру оголосили 184 «мінерам», до суду скерували 226 проваджень. Натомість від початку 2022-го станом на кінець січня поліція знайшла 16 псевдомінерів, п’ятьом із яких оголосили про підозру.

Не перша ботоферма

У вересні 2020 року СБУ затримала організаторів російських ботоферм у Запоріжжі та Києві, які намагалися вплинути на електоральні настрої українців.

У березні 2021-го кіберфахівці припинили роботу ще однієї ботоферми, яка розповсюджувала фейкову інформацію про Україну і фінансувалась з Росії. Того ж місяця СБУ також заблокувала цілу мережу ботоферм, яка дискредитувала вакцинацію та підтримувала так звані «Л/ДНР».

Подібні ботоферми російських спецслужб викрили також на Івано-Франківщині, Харківщині, Херсонщині та у Чернівцях.

інтернет Львів росія ескалація безпека паніка кримінал соцмережі

Знак гривні
Знак гривні