США шукають у всьому світі газ для Європи на випадок агресії РФ

Адміністрація президента США Джо Байдена веде перемовини з країнами світу щодо постачань газу до країн Європи у разі російської агресії.

Приблизна суть російської держави: фото Getty
Приблизна суть російської держави: фото Getty

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнаних співрозмовників, – передає Економічна правда.

Штати шукають доступний обсяг газу, який можна було б постачити до європейських країн у разі, якщо реалізується ризик російського вторгнення в Україну. 

Серед країн, до яких звернулися Штати – Китай, проте ці перемовини не були результативними. Аналогічні розмови Адміністрація Байдена та представники європейських країн мали з Японією, Південною Кореєю та Індією.

Як Європа дасть собі раду, якщо Росія повністю перекриє їй газ? Краще, ніж ви могли б подумати

На відміну від нафти, світовий ринок газу не володіє значним обсягом вільних потужностей, а видобуток неможливо збільшити у короткий термін. Відтак США звертаються до країн-імпортерів газу, зокрема, з проханням перенаправити чинні контракти до Європи у разі потреби.

Наразі Європа залежна від російського газу на близько 40% усіх постачань, тож у разі, якщо РФ вдасться до повномасштабного вторгнення в Україну, регіон може залишитися без блакитного палива. 

Білий дім також звернувся до таких країн-експортерів газу, як Катар, Нігерія, Єгипет, Лівія та до алжирських компаній щодо збільшення видобутку у разі реалізації такого сценарію.

Збожеволіла бензоколонка. Коли нафта коштувала близько $20, Путін говорив про євроінтеграцію Росії

Європа ескалація путін кремль сша газ

Знак гривні
Знак гривні