Україна цього тижня отримає новітні ліки проти Covid

Міністерство охорони здоров'я очікує 5 лютого поставку перших 60 тисяч курсів препарату «Молнупіравір» для лікування COVID-19.

Про це повідомив під час засідання Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, – передає Громадське.

«Очікуємо першу поставку 60 тисяч курсів у суботу препарату "Молнупіравір", який був законтрактований нами. Це противірусний препарат прямої дії», — сказав міністр.

Він додав, що також до регіонів вже доставили першу партію препарату "Ремдесевір" для лікування COVID-19.

Нагадаємо, 26 січня Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало препарат для лікування COVID-19 «Молнупіравір» для екстреного застосування. Коли будуть перші постачання в Україну, не уточнювали. Загалом мають закупити 300 тисяч курсів цього препарату.

Що відомо про препарат?

«Молнупіравір» — це препарат, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Американська фармкомпанія Merck представила його у формі таблеток. Їх можна буде вживати вдома, щоб на ранніх етапах запобігти тяжкому перебігу хвороби.

Клінічні дослідження показали, що препарат є найбільш ефективним на ранніх стадіях захворювання, тому його рекомендують застосовувати якомога швидше після підтвердження COVID-19 і протягом п’яти днів після появи симптомів.

Першою у світі ці таблетки дозволила використовувати для лікування хворих Велика Британія.

«Молнупіравір» рекомендують застосовувати людям, які мають легку та помірну форму COVID-19 і принаймні один фактор ризику розвитку тяжкого захворювання (ожиріння, старший вік, цукровий діабет або захворювання серця).

Згодом ліки схвалив і регулятор Європейського Союзу. Показники ефективності цих таблеток проти госпіталізації та смерті під час інших випробувань становили 50%.

медицина коронавірус ляшко

Знак гривні
Знак гривні