Китайський "олігарх" намагався закупити маски в Україні ще в 2019 році, коли про Covid ніхто не чув

Українська влада дізналася про коронавірусну інфекцію за оперативною інформацією про перші захворювання у Вухані, а про серйозність ситуації — після того, як один із китайських "олігархів" хотів купити велику партію масок в українського бізнесмена.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Саме так розповів секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов в інтерв'ю «Українській правді», – передає Громадське.

За його словами, РНБО вперше дізналося про появу нової хвороби в кінці грудня 2019 року. У цей проміжок часу вони отримали перше повідомлення, що в місті Вухань виявляють хворих. За словами Данілова, тоді про це ще ніхто не знав.

«У нас є дуже фахова людина, мій заступник із гуманітарних питань — Олексій Станіславович Соловйов. Він прийшов до мене і каже: "Олексію М'ячеславовичу, це дуже небезпечна річ". Я кажу: "Олексію, беріть на контроль і відстежуйте!"» — розповів Данілов.

Відтак у січні РНБО отримало оперативну інформацію про те, що один із китайських "олігархів" (дужки від Текстів) телефонував до «іншої багатої людини нашої країни» і просив про велику закупівлю масок. Данілов каже, що РНБО одразу на це відреагувало, тому що «розуміли: якщо китайці вже просять про допомогу, то це дуже в них серйозно».

«21 лютого 2020 року проводимо нараду тут, у нас. Присутня міністерка охорони здоров’я [Зоряна] Скалецька і її заступник. Я кажу: "Запросіть головного санітарного лікаря". А вони кажуть: «А в нас його немає». Я кажу: "Як немає?" Кажуть: "У нас же там реформа була — і все, немає санлікаря"», — розповів Данілов.

Після цього на нараді Данілов запитав, хто є з заступників міністра, й озвався Віктор Ляшко. Його й назначили виконувати обов’язки головного санітарного лікаря. Нині Ляшко — міністр охорони здоров’я. 

Китай рнбо пандемія коронавірус данілов

Знак гривні
Знак гривні