Влада Казахстану заявила про 164 загиблих, потім спростувала це

За даними МОЗ Казахстану, внаслідок протистояння у країні загинуло 164 особи. Пізніше в МОЗ спростували цю інформацію.

Ескалація в Казахстані у фото світових ЗМІ

В Алмати, за даними міністерства, загинули 103 особи (зокрема двоє дітей), у Кизилордінській області – 21 особа, у Жамбилській – 10, в Алматинській – вісім. На які міста та регіони припадають решта 22 загиблих – невідомо.

Влада Казахстану опублікувала кількісні відомості про загиблих вперше з 5 січня. Раніше повідомлялося про вбивство 26 і поранення 26 протестувальників.

Пізніше в МОЗ Казахстану заявили, що не публікували статистику щодо загиблих.

Видання Orda.kz звернулася за підтвердженням до МОЗ, де відповіли, що міністерство не давало таких цифр. У міністерстві інформації та суспільного розвитку заявили, що публікація статистики є технічною помилкою.

Водночас глава МВС Казахстану заявив, що "злочинці" перевдягалися у форму поліцейських та військовослужбовців, щоб підірвати авторитет влади.

Мейрхан Абдуманапов, один з лідерів придушеної 6 січня протестної акції в Алмати в Казахстані, розповів журналістам, що силовики стріляли в мітингувальників на ураження, і тепер влада приховує інформацію про реальну кількість жертв.

Класика. Влада Казахстану називає протестувальників "терористами", РФ каже про "інспіровані ззовні" протести

Російські військові вже приїхали придушувати повстання в Казахстані

У Казахстан продовжують прибувати російські військові, при цьому влада повідомляє, що військовим ОДКБ передано "під охорону" низку стратегічних об'єктів країни.

У неділю, 9 січня, під головуванням президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва відбулося засідання оперативного штабу, під час якого з доповідями виступили генпрокурор, голова Комітету нацбезпеки, а також в.о. міністра внутрішніх справ країни.

Під час засідання силовики заявили, що продовжують "зачистку" населених пунктів та затримують учасників протестних акцій, яких називають "терористами".

Передачу під контроль путінських "миротворців" важливих стратегічних об'єктів, список яких не повідомляється, влада називає відновленням порядку та законності в країні.

На території Казахстану продовжує діяти режим надзвичайного стану.

"Виставлено блокпости, об'єднаному миротворчому контингенту держав-учасниць ОДКБ під охорону передано низку стратегічних об'єктів".

За матеріалами УП та ВВС

жертви протест казахстан репресії

Знак гривні
Знак гривні