Зеленський розмовляв із Байденом півтори години. То як стримуватимуть Росію?

В Офісі президента розповіли про першу у цьому році розмову президентів США та України Джо Байдена та Володимира Зеленського.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Як зазначили в ОП, це була третя за останній час розмова президентів і тривала вона півтори години. Вона відбувалася, за українським часом, у ніч на понеділок, 3 січня 2022 року.

"Високо ціную підтримку Сполученими Штатами нашої пропозиції провести найближчими днями засідання Комісії Україна – НАТО", – заявив Зеленський.

Він висловив подяку за підтримку президентом США принципу "нічого про Україну без України", а також за готовність американської сторони вжити рішучих заходів у разі здійснення Росією агресії проти нашої держави.

Сторони обговорили кроки, які робить Україна в межах Мінського та Нормандського форматів, і наголосили на важливості подальших дипломатичних зусиль.

"Сьогодні йдеться про майбутнє не лише України, а і європейської безпеки та світового порядку, заснованого на правилах та демократичних цінностях", – зауважив Зеленський.

Лідери двох держав також обговорили економічні й енергетичні безпекові виклики.

Зеленський поінформував Байдена про поступ економічних реформ та заходи, яких вживають з метою зміцнення стабільності та деолігархізації.

"Під час розмови вкотре було підтверджено незмінну підтримку з боку Сполучених Штатів суверенітету й територіальної цілісності України та її євроінтеграційних прагнень", – зазначили в ОП.

Раніше низка дипломатів США закликали оприлюднити можливі санкції проти Росії в разі вторгнення в Україну. На це Росія заявила, що цей крок "зірве переговори".

Заяву із закликом до Вашингтона опублікувати список можливих санкцій підписали кілька колишніх послів США, зокрема експосли в Україні Стівен Пайфер та Джон Хербст, експосли в Росії Майкл Макфол та Олександр Вершбоу, а також Деніел Фрід – колишній посол США у Польщі, який був головним радником зі Східної Європи президентів Барака Обами, Джорджа Буша та Білла Клінтона.

"Публікація списку антиросійських санкцій, яку вимагають від Байдена експосли США в Москві, має зіграти підривну роль на переговорах про гарантії безпеки. Це і є їхнє головне призначення", – заявляв голова комісії Ради Федерації РФ з інформаційної політики та взаємодії зі ЗМІ Олексій Пушков.

агресія санкції росія зеленський путін ескалація сша загроза байден

Знак гривні
Знак гривні