Росія повернула у чорноморський регіон флотилію десантних суден з Каспію

Це змушує серйозніше ставитися до варіанта комбінованої атаки з моря та з суходолу: разом із можливою новою атакою по землі, Росія може висадити десант на українському узбережжі, який здатен відтягнути значні сили ЗСУ.

Навесні 2021 року, під час початку переміщення великої кількості військової техніки до кордонів з Україною, Росія перевела через Волго-Донський канал 5 десантних суден з Каспію. Влітку, вони були переведені назад. Однак вчора, військові OSINT-аналітики з'ясували, що ці човни знову знаходяться у Чорному морі, і можуть бути використані у складі десанту на українське узбережжя Азовського або Чорного морів. Незабаром, канал Волга – Дон може замерзнути, і перекинути їх на постійне місце розташування у Каспій стане неможливо.

Бен Ходжес, відомий коментатор та генерал у відставці вважає, що це може бути ще одною ознакою підготовкою варіанта по висадці морського десанту.

Човни повернули ще раз з Каспійського моря, ймовірно, у листопаді – причому схоже, що зробили це таємно, вночі.

Разом з трьома великими десантними кораблями класу "Ропуха", п'ять швидкохідних катерів з Каспію (чотири класу "Серна", один класу "Дюгонь") здатні висаджувати на берег до 1500 людей особового складу та до 30 танків. Подібний десант може стати серйозним викликом для нашої берегової оборони, особливо якщо російські війська будуть одночасно намагатися пройти сухопутним коридором вздовж траси М14 Маріуполь – Нова Каховка. Нагадаємо, що схожий по масштабу варіант висадки війська РФ тренували в середині жовтня в окупованому Криму, на мисі Опук.

Десантні човни з Каспію зараз знаходяться у Чорному морі. На знімку, що зроблені на початку грудня, вони були помічені в порту Новороссійська (праворуч внизу)
Десантні човни з Каспію зараз знаходяться у Чорному морі. На знімку, що зроблені на початку грудня, вони були помічені в порту Новороссійська (праворуч внизу)

Фото війна флот десант супутник росія

Знак гривні
Знак гривні