Roshen призупиняє виробництво солодощів. І не він один. Чому?

Кондитерські компанії, що входять в асоціацію "Укркондпром", повідомили про плани повністю або частково згорнути виробництво солодощів через високі ціни на газ.

Про це йдеться в заяві Асоціації, яку цитує Дзеркало тижня.

Відповідне попередження кондитерські компанії надіслали в Асоціацію після того, як 22 грудня ціна газу на біржі перетнула межу в 73 тис. грн за кубометр.

"Кондитерські підприємства вже кілька місяців балансували на межі рентабельності через надвисокі ціни на газ та зростання вартості всіх інших складових собівартості продукції", – зазначив президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.

Він наголосив, що вартість газу для кондитерів в цьому році зростала щомісяця, починаючи з січня, коли його вартість для виробників становила 5,9 тис. грн.

"У минулому місяці виробники купували газ в середньому за цінами близького 40 тис. гривень, і вже при такій його вартості виробництво багатьох видів продукції було нерентабельним, а виконання раніше підписаних контрактів було збитковим для підприємств галузі. В грудні постачальники пропонували газ 55 по тис. гривень за тисячу кубометрів, при якій реалізувати вироблену продукцію за економічно обґрунтованими цінами вже було б дуже важко. А при вартості газу для виробничих потреб в 73 тис. грн за тисячу кубометрів кондитерським компаніям простіше взагалі згорнути виробництво, адже при такій собівартості продукція буде незатребуваною ні на внутрішньому, ні на зовнішніх ринках", – пояснив Балдинюк.

Як випливає з сайту "Укркондпром", Асоціація включає 27 учасників, першим серед яких значиться корпорація “Рошен”.

Список Учасників Асоціації "Укркондпром":

Нагадаємо, раніше президент асоціації "Теплиці України" Євгеній Чернишенко заявив, що через дорогий газ та електрику українські тепличні комбінати, які переважно опалювалися цими видами енергоносіїв, зупиняють роботу. За його словами, до весни виживуть тільки плівкові теплиці з доволі примітивними технологіями, не сертифіковані за жодними стандартами.

За словами Чернишенко, ринок повністю заповнила імпортна теплична продукція теплих країн, що не відчули подорожчання газу.

Минулого тижня депутат від провладної фракції "Слуга народу" Любов Шпак внесла до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується повернутися до державного регулювання цін на газ і відмовитися від ринку блакитного палива в частині встановлення внутрішніх цін на газ, з огляду на ситуацію, що склалася в країні після запровадження ринку з 1 серпня 2020 року.

Як писала ZN.UA, коли експерти й автори більшості публікацій у ЗМІ ледь не хором кричать, що обмежувати ціну на газ — це неправильно і не по-ринковому, виникає підозра, що вони та їхні родичі або платіжок за газ не оплачують, або просто не хочуть розуміти, що ринок, який вони так уперто захищають, ринком якраз і не є.

солодощі криза ціна газ

Знак гривні
Знак гривні