Гравці у квідич хочуть поміняти назву, щоб не асоціюватись із авторкою "Гаррі Поттера" після скандалу

Ет, усе одно вони всі магли й насправді літати на мітлах не вміють, доводиться бігати:

Чемпіонат світу з квідичу у США у 2013 році, фото: AP Photo/Phelan M. Ebenhack
Чемпіонат світу з квідичу у США у 2013 році, фото: AP Photo/Phelan M. Ebenhack

Дві ліги з квідичу ㅡ вигаданої спортивної гри із всесвіту «Гаррі Поттера» ㅡ хочуть змінити назву для її реальної версії. Серед причин називають проблеми з авторськими правами, а також бажання дистанціюватися від письменниці Джоан Роулінг через її позицію щодо трансгендерів.

Про це йдеться у заявах US Quidditch та Вищої ліги квідичу (MLQ), – передає Громадське.

Організації оголосили, що розпочали процес вибору нової назви для реальної версії квідичу та проведуть низку опитувань протягом наступних кількох місяців, щоб ухвалити рішення.

«Останній рік або близько того, обидві ліги тихо збирали дослідження, щоб підготуватися до переходу, і вели широкі дискусії одне з одним та правниками з торгових марок щодо того, як ми можемо працювати разом, щоб змінити назву якомога більш плавно», — сказала очільниця MLQ Аманда Даллас.

Що таке реальний квідич?

Реальний квідич з'явився у 2005 році. Ксандер Меншел та Алекс Бенепе із коледжу Міддлбері у місті Вермонт (США) вирішили адаптувати вигадану спортивну гру із всесвіту «Гаррі Поттера».

Спочатку все ґрунтувалося лише на імпровізації гравців. Вони наслідували правила вигаданої гри та навіть залишили мітли, на яких у всесвіті «Гаррі Поттера» гравці команд літають.

На перших змаганнях з квідичу учасники вийшли на поле в імпровізованих накидках з рушників, а один гравець замість мітли «катався» на лампі.

Тепер квідич переріс у спорт, яким займаються у більш ніж 39 країнах. Команда з квідичу складається з групи до 21 спортсмена по сім гравців у кожній команді на полі в будь-який момент часу. Кожен гравець, за правилами, має весь час тримати мітлу між ногами.

Очки набираються, кидаючи волейбольний м’яч через будь-який з трьох обручів, закріплених на будь-якому кінці поля. Доджболи використовуються для тимчасового «нокаутування» гравців. Також в реальному житті є маленький м'яч снитч, який треба упіймати, щоб закінчити гру.

Навіщо міняти назву?

Організації заявляють, що оскільки гра розвивається, назва «квідич», яка є торговою маркою Warner Bros., обмежила його розширення. Зокрема можливості спонсорувати команди та транслювати матчі.

Окрім того, ліги сподіваються, що зміна назви допоможе їм дистанціюватися від робіт Джоан Роулінг, «яка останніми роками все частіше потрапляє під пильну увагу через свою позицію щодо трансгендерів». Зокрема, Роулінг звинуватили у нетерпимості до трансгендерів після її допису «про людей, які менструюють». Джоан невдало пожартувала, що авторка начебто забула слово «жінка».

«Наш вид спорту здобув репутацію одного з найпрогресивніших видів спорту у світі щодо гендерної рівності [...] Обидві організації вважають вкрай необхідним відповідати цій репутації в усіх аспектах своєї діяльності», — йдеться у заяві.

Організації анонсували, що дата остаточного розкриття назви гри буде вже після всіх консультацій з юристами. Свої назви вони змінювати не збираються.

спорт книги література курйоз

Знак гривні
Знак гривні