Через Німеччину структура НАТО заблокувала передання Києву оплаченої протидронової зброї

У Німеччині можуть вважати, що така зброя на Донбасі може "спровокувати ескалацію". І при цьому – цікавий факт:

У російських дронах «Орлан», які постійно використовуються проти ЗСУ на Донбасі, виявили німецькі двигуни

Попередній німецький уряд Ангели Меркель принципово відмовляв Україні в продажу їй зброї, навіть оборонної.

За інформацією "Дзеркала тижня", німецький представник в наглядовій раді Агенції НАТО з підтримки та постачання (NSPA) заблокував передачу Україні вже куплених нею через цю структуру НАТО й оплачених протидронових гвинтівок.

Українська сторона порушувала це питання навіть під час останнього візиту пані Меркель до Києва, але проблема так і не була розв'язана.

“Історія є дуже показовою і демонструє загальне ставлення та підходи попереднього керівництва Німеччини й, боюся, так само і нового уряду щодо надання, а точніше, ненадання Україні оборонного озброєння. Шкода, але стосовно випадку, який ви згадали, наскільки мені відомо, офіційні пояснення цієї позиції надані не були”, – сказав в інтерв’ю "Дзеркалу тижня" посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Він додав, що неформально ж були передані сигнали про те, “що, мовляв, подібне озброєння потенційно може спровокувати подальшу воєнну ескалацію на лінії розмежування, призвести до масштабніших зіткнень”. 

Це головна лінія аргументації, яку ми неофіційно чуємо упродовж останніх років як виправдання для різкої відмови офіційного Берліна щодо надання Україні зброї задля зміцнення нашої обороноздатності, сказав Мельник. 

“Чи зміниться це ставлення Берліна при новому уряді? Боюся, що було б занадто оптимістично очікувати, що кабінет канцлера Олафа Шольца матиме якийсь інший курс. Я дуже хотів би помилятися, але боюся, що це залізобетонна позиція, яка з моральної точки зору не витримує критики, буде збережена. І це дуже шкода, адже подібне моралізаторство є абсолютно дивним, коли нам відповідають, що, мовляв, це може бути використано росіянами для того, щоб поставити під сумнів посередницьку місію Берліна в рамках N4. Це  абсолютно нелогічні аргументи. І це дуже  розчаровує, бо для нас саме зараз настав, якщо хочете, момент істини, прийшов час зрозуміти – хто є справжнім другом не лише на словах, а й на ділі”, – додав український посол, зазначивши, що ми не втрачаємо надії.

Він розказав, що посольство буде переконувати німців, що ця зброя не для провокацій, а для стримування агресії. І порятунку життя. 

“Будемо і далі переконати наших німецьких партнерів у тому, що додаткові засоби радіоелектронної боротьби чи будь-які інші види оборонного озброєння, які щодня рятують життя українців – це не для провокацій, а задля стримування нової агресії та для швидкого завершення цієї кривавої війни. До речі, надання Києву зброї для самозахисту посилило б позиції офіційного Берліна і для просування посередницької місії, яка зараз, на жаль, перебуває у глухому куті”, – наголосив Мельник. 

Посол не впевнений, що вдасться швидко досягти радикальних змін у тому, щоб Німеччина таки відійшла від своєї морально нічим не підкріпленої позиції. 

“Але, думаю, деякі шанси є, в тому числі й завдяки візиту в Україну пана Габека, він є лідером Партії зелених і зараз обійняв посаду віцеканцлера і міністра економіки та захисту клімату”, – резюмував посол.

агресія росія німеччина зброя

Знак гривні
Знак гривні