В Ізраїлі контакти хворих на штам «Омікрон» відстежують через розвідку

Ізраїльська внутрішня розвідка Шин Бет отримала тимчасовий дозвіл на доступ до телефонних даних людей з підтвердженими випадками захворювання на штам коронавірусу Omicron, щоб відстежити, з ким вони нещодавно зустрічалися. Агентству надавали аналогічні повноваження під час попередніх хвиль пандемії, повідомляє "Межа" з посиланням на New York Times.

israel.jpg

Використовуючи надзвичайне законодавство, кабінет міністрів Ізраїлю проголосував у неділю за дозвіл розвідслужбі Шин Бет відстежувати телефони пацієнтів Omicron до кінця дня в четвер, проте вони не можуть отримати доступ до даних з телефонів людей, інфікованих іншими формами коронавірусу. Що є цікавим прецедентом, адже відстеження контактів хворих на COVID-19 в різних країнах світу є або добровільним, або застосовується щодо всіх штамів.

Очікується, що парламент Ізраїлю цього тижня проголосує за новий закон, який продовжить дозвіл ще на два тижні, а потім поновлюватиме його кожні два тижні, повідомила речниця прем’єр-міністра країни. Уряд та його прихильники заявили, що це рішення було потрібним для швидкого виявлення потенційних носіїв вірусу, яких необхідно перевірити та помістити на карантин, щоб стримати поширення нового варіанту.

«Ми справді досягли точки, коли нам потрібен «Великий брат», який відстежує, куди ми йдемо», — написав у понеділок у центристській газеті «Маарів» Лімор Єгуда, професор кримінології.

Критики стверджують, що цей крок порушує громадянські свободи та суперечить рішенням Верховного суду минулого березня. Тоді суд постановив, що агентство може використовувати телефонні дані таким чином лише для відстеження людей, які відмовилися дотримуватися процедури відстеження контактів.

ковід карантин ізраїль

Знак гривні
Знак гривні