США вводять нові санкції проти «Північного потоку-2»

Схоже, зрозуміли, що політика вмиротворення агресора зараз, як і в історично минулому – вибір не з найкращих.

Сполучені Штати у понеділок оголосили про рішення ввести додаткові санкції у зв'язку з газопроводом "Північний потік-2".

Про це йдеться у заяві держсекретаря Ентоні Блінкена, оприлюдненій Держдепом 22 листопада, повідомляє "Європейська правда".

Блінкен розповів, що Держдепартамент подав до Конгресу США звіт із включенням у санкційний список двох суден і пов’язаної з Росією компанії Transadria Ltd., які беруть участь у проєкті. Звіт подано відповідно до Закону про захист енергетичної безпеки Європи 2019 року (PEESA). 

"Transadria Ltd. потрапить під санкції згідно з PEESA, а її судно "Марлін" буде визначено як заблоковане майно", – заявив Блінкен, не надавши деталей щодо другого судна.

Він наголосив, що загалом адміністрація США вже наклала санкції на вісьмох осіб та визначила 17 їхніх суден як заблоковану власність відповідно до PEESA у зв'язку з "Північним потоком-2".

"Попри те, що адміністрація продовжує виступати проти трубопроводу "Північний потік-2", зокрема через наші санкції, ми продовжуємо працювати з Німеччиною та іншими союзниками й партнерами, щоб знизити ризики, які трубопровід створює для України та країн НАТО та ЄС на передовій, і дати відсіч шкідливій діяльності Росії, зокрема в енергетичній сфері", – заявив Блінкен.

Цього літа адміністрація Байдена відмовилася від санкцій проти оператора трубопроводу і в липні досягла домовленості з Німеччиною щодо завершення будівництва газогону. 

Німеччина погодилася вжити заходів проти РФ, якщо Росія використовуватиме газ як зброю у своїх відносинах з Україною, але в угоді зі США не було конкретних критеріїв того, як це оцінюватиметься.

Нагадаємо, минулого тижня регулювальний орган Німеччини тимчасово призупинив процес сертифікації оператора "Північного потоку-2".

агресія санкції росія північний потік-2 газ

Знак гривні
Знак гривні