Власник закрив Kyiv Post і звільнив редакцію. Журналісти кажуть, що це помста

Власник англомовного видання Kyiv Post (виходило друком і в інтернеті) Аднан Ківан заявив про тимчасове призупинення роботи редакції для перезавантаження. Працівники редакції повідомили, що насправді видання закрили повністю, команду розігнали – й набирають нову. Це нагадує ситуацію з "Кореспондентом" і "Форбс-Україна" в часи Януковича.

В офіційному повідомленні газети, виданому власником, вказується, що головний редактор Kyiv Post Браян Боннер вийде на пенсію після закриття газети й архівування матеріалів. 

Водночас співрозмовники "Української правди" в редакції Kyiv Post повідомили, що вранці в понеділок усій команді оголосили про негайне закриття газети та закрили доступ до сайту.

Пізніше члени колективу оприлюднили спільну заяву, в якій вказується, що "зранку 8 листопада співробітники Kyiv Post прийшли на роботу, де дізналися, що їх звільнено".

"Ще три тижні тому власник Kyiv Post, одеський забудовник Аднан Ківан, заявляв, що має інші плани – розширити Kyiv Post та запустити україномовне медіа під брендом видання.

Тоді ця новина, а також призначення на керівну посаду людини, пов’язаної з власником, стали несподіванкою для редакції.

Ми вбачали ризики в обраному Аднаном Ківаном форматі розширення видання та розцінювали це, як втручання в редакційну політику".

Спроба колективу зберегти незалежність Kyiv Post викликала супротив власника.

"Ми вважаємо припинення роботи видання та звільнення колективу розплатою Аднана Ківана. Він офіційно заявив про плани реорганізувати Kyiv Post та перезапустити його вже за місяць з новою командою.

Ми вважаємо, що таким чином власник позбавляється незручних, чесних та принципових журналістів", – йдеться у заяві.

У заяві вказується, що колектив запропонував власнику продати газету або передати торговельну марку Kyiv Post до рук редакції. Проте Ківан не погодився.

Kyiv Post називали "глобальним голосом України", це була найдавніша незалежна англомовна газета, яку читали, зокрема, "експати" (іноземці, що тривалий час живуть в Україні) й дипломати. Виходила з 1995 року. Закриття відбулося на тлі подорожчання паперу в Європі на 50%, проте власники не згадували цей чинник.

За часів президенства Порошенка видання займало гостру критичну позицію до тодішнього керівництва держави, часом перекручуючи факти (як на обкладинці нижче).

1.jpg

Основний заголовок: "Політичні переслідування в епоху Порошенка".

змі корупція цензура скандал

Знак гривні
Знак гривні