Усе можна змінювати. Кількість вакциноскептиків падає, охочих щепитися росте

Україна таки проходить шлях багатьох країн. Від скептицизму на початку вакцинальної кампанії – до поступового зростання, коли кількість вакцинованих перевищує чимало початкових оцінок.

Динаміка вакцинації та планів щепитися показує, що все вже трішки не так сумно, як було влітку.

Про це свідчить нове опитування, проведене групою Рейтинг.

В Україні зміна між липнем і жовтнем є помітною. Ті, хто сумнівалися, роблять вибір під впливом оточення або урядових стимулів чи обмежень. Шкода тільки, що у нас був ступор між ранньою вакцинацією влітку і новою хвилею зараз.

На момент опитування в Україні вакцинувалося (принаймні одною дозою) 8,5 мільйонів людей, або 29%, які складають доросле населення контрольованих територій. Дані опитування свідчать натомість, що вакцинувалося 36% дорослих.

Чому така різниця? По-перше, це дані офіційні з реєстру виборців, а реально багато хто може бути за кордоном, на заробітках. Другий чинник – в опитуваннях беруть участь здебільшого люди, так чи інакше включені в суспільне життя, а вакцинація тут теж є показником.

Вакциноскептики можуть бути й не схильними відповідати соціологам. Ну і хтось міг сплутати «вже вакцинувався» чи тільки планую, хоча таких навряд чи багато.

Який це прогноз нам дає?

В опитуванні маємо загалом 54% дорослих, охочих вакцинуватися. Якщо екстраполювати та прийняти 8.5 мільйонів за 36% опитаних, то у нас має бути щонайменше 13 мільйонів вакцинованих дорослих, навіть якщо ніхто свої наміри не змінить (а опитування було ще до «червоних зон» у більшості регіонів).

Загальне наявне населення оцінюємо в 37 мільйонів, «за опитуванням Дубілета», ліпших даних все одно немає.
Тобто, до кінця року маємо вийти щонайменше 35% усього наявного населення.

Але це – лише мінімум, який не враховує можливих змін настроїв.

Навіть 18-19 мільйонів до кінця року є реальною кількістю (це в середньому 120 тисяч перших доз щоденно до 31 грудня). Це якщо щось робити, звісно.

Протидіяти дезінформації цілком можливо – про це свідчить Моршин, де вакцинована більшість (і немає госпіталізацій)

соціологія вакцинація аналітика антивакцинатори

Знак гривні
Знак гривні