Кремль, ОРДЛО та Берлін єднає тон коментарів про застосування Україною Bayraktar

Негативна реакція уряду Німеччини на використання ЗСУ безпілотника Bayraktar на сході України збігається з позицією окупаційної «влади» й Росії та демонструє справжнє ставлення Берліна до проблеми російської агресії.

Про це у впливовому німецькому виданні Bild, а також у Твіттері пише журналіст Юліан Репке, передає Укрінформ.

Автор зазначає, що позиції ОРДЛО, Москви і міністерства закордонних справ ФРН поєднує те, що всі троє стверджують, що Україна напередодні використала «іноземний безпілотний літальний апарат», який, на їхню думку, заборонений Мінськими угодами.

«Зрештою, уряд Меркель знову показує своє справжнє обличчя: 7 років він нічого не робив, щоб визволити Крим і Донбас від російських загарбників, а тепер погоджується з точкою зору Москви, що Bayraktar – «іноземний безпілотник», і тому його не слід використовувати», – пише журналіст.

Він зауважує, що Bayraktar – ​​не іноземний апарат, а дрон, який стоїть на озброєнні української армії. Окрім того, за його словами, Мінський документ від вересня 2014-го практично застарів, і його замінили угоди лютого 2015 року.

Тим часом, указує видання, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров пригрозив тим, хто озброює «київський режим», подумати, що буде далі. «Очевидно, він натякав на українську владу на чолі з Володимиром Зеленським і владу Туреччини на чолі з Реджепом Тайїпом Ердоганом; усього кілька тижнів тому обидва президенти домовилися про постачання Україні більшої кількості безпілотників», – пише автор.

Репке наводить думку експерта з конфліктів Олексія Кокчарова, який заявляє, що «Мінські угоди про припинення вогню забороняють присутність важкого озброєння поблизу лінії зіткнення, але не використання безпілотних літальних апаратів, можливо, через те, що Україна не мала доступу до бойових безпілотників на момент підписання Мінських домовленостей про припинення вогню 2014-15 років».

Режим Путіна, за словами Кокчарова, розглядає атаку українсько-турецького безпілотника на підтримувані ним війська на сході України «як провокацію, оскільки здатність українських збройних сил використовувати безпілотники для точних ударів по артилерійських позиціях бойовиків обмежує можливості цих бойовиків вести артилерійський вогонь по позиціях Збройних сил України».

Експерт попереджає, що Путін може наказати своїм представникам серед бойовиків в ОРДЛО «посилити вогонь по українських позиціях» або використати інші «гібридні методи, такі як кібератаки» проти використання дронів.

У середу речниця МЗС ФРН заявила, що в Берліні «дуже стурбовані… повідомленням Генштабу української армії, згідно з яким українські Збройні сили у відповідь на артобстріл та загибель одного та поранення ще одного солдата застосували дрон». Дипломат наголосила, що, на думку Берліна, це є порушенням Мінських угод, які дозволяють використання безпілотників виключно місії ОБСЄ. Берлін також закликав «усі сторони до деескалації» та конструктиву в переговорах.

ЗСУ вперше застосували ударний дрон TB-2 Bayraktar

Нагадаємо, напередодні в зоні ООС на сході України вперше були застосовані БПЛА Bayraktar ТВ2. За даними Генерального штабу ЗСУ, 26 жовтня з 14:25 до 15:15 батарея гаубиць Д-30 російсько-терористичних військ здійснювала обстріл позицій Об’єднаних сил в районі населеного пункту Гранітне. Два військовослужбовці ЗСУ під час обстрілу зазнали поранення, один із них загинув. З початком обстрілу через СММ ОБСЄ було невідкладно висунуто вимогу щодо припинення вогню, надіслано ноту дипломатичними каналами. Втім, окупанти не реагували.

Тож з метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом головнокомандувача ЗСУ, було застосовано Bayraktar ТВ2. Безпілотний літальний апарат не перетинав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ.

війна луганщина туреччина росія дрони армія донеччина

Знак гривні
Знак гривні