Кому й за що дали Нобелівську премію в різних номінаціях

Нобелівський комітет продовжує присуджувати премію в різних сферах.

Фізика – клімат

Цього року Нобелівський комітет присудив найпрестижнішу премію в галузі фізики трьом дослідникам, чиї роботи допомогли людству зрозуміти, чому змінюється клімат і як на це впливає людина. Також вони вивели закони поведінки складних систем. 

Вкотре: чому неможливо заперечувати людські чинники в глобальних змінах клімату (ГРАФІКИ, ВІДЕО)

Половину премії розділять між собою Сюкуро Манабе (США) та Клаус Хассельман (Німеччина), які окремо досліджували кліматичну систему Землі. А інша половина дістанеться Джорджо Паризі (Італія), який вивчав закономірності поведінки атомів у деяких металічних сплавах, які виявилися актуальними й для інших складних систем. Зокрема, того ж клімату. 

Медицина – відчуття й біль

Перед тим Нобелівську премію з фізіології та медицини присудили двом вченим з США Девіду Джуліусу та Ардему Патапутяну «за відкриття рецепторів температури та дотику».

У нобелівському комітеті відкриття вчених назвали «революційним» та таким, що «допомогли зрозуміти, як тепло, холод і механічна сила можуть ініціювати нервові імпульси, які дозволяють нам сприймати та адаптуватися до світу».

Відкриття, зроблене дослідниками, є насправді проривним, адже їм вдалося з’ясувати, яким чином дотик, гаряче або холодне тощо перетворюються на людські відчуття.

Виявлення цього механізму надасть значний поштовх не лише у дослідженні та лікуванні болю, а й знайде застосування у робототехніці та розробці технологій віртуальної реальності.

Далі буде

Сьогодні оголосять лауреатів з хімії, згодом – літератури, миру та економіки.

Цього року, як і попереднього, через пандемію більшість урочистих заходів, пов’язаних з оголошенням лауреатів та врученням їм премій, скасовано.

медицина фізика

Знак гривні
Знак гривні