Маски працюють: результати гігантського рандомізованого експеримента в реальних умовах

Благочинна організація, дослідники, та уряд Бангладешу провели кампанію за носіння масок і дослідження серед жителів більше ніж 600 поселень у сільській місцевості країни. Ось результати:

Загалом, компанія за носіння масок призвела до збільшення їх використання на 29% (з 13% до 42%), та зменшила кількість людей з симптоматичним перебігом хвороби на 9%. Особливо ефективними виявились хірургічні маски, також особливо виграла від збільшення кількості масок серед населення найбільш вразлива група, а саме люди з віком 60+ років -- для них, кількість випадків захворювання на ковід із симптомами зменшилася аж на 35%.

Деталі

З 1000 сіл було випадковим підібрані 300 пар схожих за своїми характеристиками населених пунктів (всього майже 650 тисяч жителів). Після цього у кожній парі випадковим чином були визначені такі, де проводилася кампанія із використання масок.

Маски роздавали безкоштовно, їх закликали носити місцеві лідери та імами у мечетях, серед іншого.

Ефективність масок була визначена завдяки проведенню масованих (і досить витратних) тестувань на антитіла у всіх селах, до кампанії за маски -- яка продовжувалася декілька місяців, та після того, як її провели.

Головний висновок: маски працюють, і зменшують захворюваність (а значить рятують життя) членам спільноти, особливо похилого віку. Наголошуємо, що як про це вже багато разів говорилося, головний ефект від масок навіть не для тих, хто їх носить -- але для спільноти у цілому. Носіння маски -- це дуже шляхетна, альтруїстична по відношенню до інших поведінка.

Усі деталі можна почитати за наступним посиланням

маски covid-19 дослідження

Знак гривні
Знак гривні