Польща готує податкові пільги для українських працівників

Наш уряд повинен теж думати в напрямку зниження податків для працівників, аби їх утримати в Україні — а натомість у нас автоматично стають "винними" державі.

Польський уряд готує масштабні податкові пільги для українських трудових мігрантів і підприємців. Таким чином хочуть досягти їх інтеграції в Польщі.

Про це повідомляє Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal (Польща, Гданськ).

Менше за поляків

В проекті Програми Уряду Польщі «Польський Лад» передбачається, що трудові мігранти, серед яких велика частина українців, у перший рік після переїзду в Польщу будуть платити вдвічі менше податків, ніж самі польські громадяни.

Протягом наступних трьох років вони зможуть відняти 50 відсотків від податку, сплаченого за попередній рік. Тобто іноземець, який перенесе свою податкову резиденцію в Польщу, буде платити менший податок на прибуток повних чотири роки.

Залучення українців на тривалий термін

Таким чином Польща хоче залучити, в тому числі, і громадян України на більш тривалий термін. Вже на початку осені Програма планується до ухвалення.

Податкова пільга буде охоплювати й мігрантів, які вперше приїдуть до Польщі. Вони також зможуть протягом чотирьох років платити податки на пільгових умовах.

Пропонована пільга буде спрямована на осіб, які перед переїздом до Польщі щонайменше три роки жили за кордоном і підтвердять це документально, а після переїзду в Польщу будуть жити в ній повних чотири роки, будуть платити податки в Польщі від всіх можливих доходів: трудового договору або підприємницької діяльності.

Мінфін Польщі заявляє, що протягом чотирьох років держбюджет буде фінансувати цим людям внески в пенсійний фонд і страхування на випадок хвороби.

Не з доброго дива

Ось як пояснює суть проекту «Польський лад» власник компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Євген Кириченко:

«Проектом зможуть скористатися як поляки, які живуть за кордоном і планують повернення на Батьківщину, так і іноземці.

Це чергова, але не остання спроба привернути як працівників, так і підприємців з інших країн до інвестування і сплати податків у Польщі.

За останні роки до Польщі приїхала рекордна кількість мігрантів, які вже внесли мільярди злотих внесків в ZUS (Управління соціального страхування Польщі). Велика частина з них — українці.

Іноземці, які приїздять до Польщі, можуть певною мірою поліпшити демографічну ситуацію, але не виправити несприятливі тенденції, пов'язані зі старінням суспільства.

Щоб іноземці подолали негативні тенденції (все менше працюючих в порівнянні зі зростаючим числом пенсіонерів), за оцінками ZUS, до 2028 року їх число в системі повинно було б скласти більше 6 мільйонів.

Тобто в найближчі роки уряд Польщі буде тільки збільшувати такі програми залучення трудових мігрантів з країн Східної Європи».

податки польща робота

Знак гривні
Знак гривні