ЗМІ масово видаляють матеріал про ДТП зі "Слугою" Трухіним. Але відео таки є

Близько 30-ти українських медіа видалили на своїх ресурсах повідомлення про дорожно-транспортну аварію з участю народного депутата від «Слуги народу» Олександра Трухіна.

Трухін на великій швидкості врізався в авто, яке зупинилося на червоне світло світлофора. Внаслідок зіткнення тілесні ушкодження отримали шестеро людей, серед яких двоє дітей.

Про це пише Радіо Свобода.

Як зазначає видання ІА «Центр новин», посилаючись на розмову з очевидцями аварії, депутат Олександр Трухін був у стані алкогольного сп'яніння. Чому ж українські медіа «зачищають» згадки про Трухіна? Що насправді сталося 23 серпня? Чому з цього приводу мовчать у «Слузі народу»?

Аварія сталася ще 23 серпня. Новину про це одразу опублікували десятки українських медіа, однак протягом наступних кількох днів, одне за одним, без пояснень, ЗМІ почали видаляти повідомлення про ДТП, або ж змінювати їх таким чином, що згадок про народного депутата Трухіна там не залишалося. Попри це, журналістам вдалося знайти відео, яке проливає світло на цю історію і, як мінімум, доводить, що Олександр Трухін перебував на місці скоєння аварії.

Деталі аварії за участю Олександра Трухіна

Як відбувається зачистка:

Першими, за даними "По той бік новин" про це написали видання Трибуна та Костянтин Андріюк. Ми перевірили і доповнили цей список. Ловіть «героїв» із лінками на кеш та деякими спробами «відмитися».

- УНІАН - видалили новину https://bit.ly/3mHT2Sj Кеш тут https://bit.ly/3mPr5I6 Цікаво, що у новині була фраза: «розголос про це хочуть якнайшвидше погасити»
- Футбол 24. Перекрутили інформацію, а в результаті таки видалили новину. Веб-архів тут: https://bit.ly/3ymaUEl
- Футбольный портал UA-Football - видалили новину. Веб-архів тут https://bit.ly/3gKhE94
- iSport.ua - видалили новину https://bit.ly/2WzQAlX кеш і веб-архів не зберігся
- Meta-Ratings - видалили новину. Веб-архів тут https://bit.ly/3DnSFCt
- Динамо Киев от Шурика - видалили ім’я депутата і назву політичної сили. Тут перша новина у кеші гугла https://bit.ly/3mNpTW1 (з іменем), а тут - те, що є зараз https://bit.ly/3gDQy3l - скрін закинемо в коментарі
- 19-27 - новину видалили (була з перекрученими фактами) - кеш тут https://bit.ly/3gJzmcV, новину з лінком на Костянтин Андріюк поставили знову https://bit.ly/3kBp67E
- Sport.ua - видалили ім’я і назву політичної сили. Кеш тут - https://bit.ly/3jqoD8V Новина тут - https://bit.ly/3gGM6kH
- Football.ua - видалили новину. Веб-архів тут https://bit.ly/3sSzsnu
- Сегодня - новину видалили, веб-архів тут https://bit.ly/3ktE6o6
- ТСН - і сюжет, і матеріал видалили. Кеш тут https://bit.ly/3zn2HBc
- УНН - Українські Національні Новини - навіть взяли коментар у Нацполіції. Матеріал видалили. Кеш тут https://bit.ly/3BiYuiw
- Аргументы и Факты- новину видалили, за лінком опублікували іншу новину - про симптоми коронавірусу у вакцинованих https://bit.ly/2WvjyTR
- Comments.ua - новину видалили. Кеш тут https://bit.ly/3gCPnRZ
- Судебно-юридическая газета - видалили. Кеш тут https://bit.ly/3BkGWCH
- ГолосUA - видалили. Кеш почистили. Гугл видає тільки лінк, який веде на сторінку 404
- Depo - видалили. Кеш тут https://bit.ly/2WzUyuR
- Газета Вести - видалили. Кеш тут https://bit.ly/3zugPbT
- Факты - видалили
- Obozrevatel - видалили. Кеш тут https://bit.ly/38oaQJW
- Телеграф - видалили
- ГОРДОН - видалили. Кеш тут https://bit.ly/3zsMjPM
- From-ua - https://bit.ly/3zqxEEM
- Антікор - видалили. Кеш тут https://bit.ly/38nl792
- Телеканал "Прямий" - видалили. Кеш тут https://bit.ly/2WrqJwV Сьогодні о 10:53 з’явилася новина із заголовком «Їде із Зеленським до США: інформацію про вчинення ДТП “слугою” Трухіним видаляють зі ЗМІ» https://bit.ly/3mIomQY На ресурсі Newsua з’явилася інформація про те, що телеканал Прямий 29.08. Подав запити до МВС, Патрульної поліції та Пресслужби «Слуги народу» про Трухіна та ДТП https://bit.ly/3kCg1vi
- Хвиля - видалили. Кеш тут https://bit.ly/3jqxZSk
- Фраза - видалили Кеш тут https://bit.ly/3DrVgLG
- NewsWeek - видалили
- Вести-UA - https://bit.ly/3Dq36oR
- Bigmir - видалили
- Аргумент - видалили.
- Українські Новини - видалили. Кеш тут https://bit.ly/3yl4ANy
- КП в Украине - https://bit.ly/3kBrzyW
- Главк - видалили
- Резонанс - видалили.

До прикладу, усі ці посилання раніше вели на новину про Олександра Трухіна. Нараз ж більшість із них видає помилку.

Футбол 24, UA-Football, Isport, Meta-Ratings, 1927.kiev.ua, Динамо Киев от Шурика УНИАН, Sport.ua , Football.ua, Сегодня, Антикор, УНН, Аргументы и Факты, Comments.ua, Depo.ua, Вести, Факты, ТСН, Обозреватель, Телеграф, Гордон, Комсомольская правда в Украине, Фраза, Аргумент,NewsWeek, Вести-UA, Bigmir, Українські новини, Голос.UA, Главк, Резонанс, Судебно-юридическая газета.

Шеф-редакторка видання ІА «Центр новин» так само повідомила, що їй на пошту прийшли «листи щастя», в яких «на комерційній основі» пропонується видалити матеріал про ДТП за участі Олександра Трухіна.

В редакцію Інформаційне Агентство "Центр новин" прийшли "листи щастя". Вимагають видалити новину про ДТП Трухіна. От...

Posted by Olga Vytak on Friday, August 27, 2021

Одне з відео, що збереглися:

Зе-цензура? Цей сюжет - один з багатьох повідомлень медіа про ДТП, в якому фігурує нардеп-"слуга" Олександр Трухін....

Posted by Oleksii Bratushchak on Sunday, August 29, 2021

Альона Романюк з Інституту журналістики також розповіла про свій досвід того, як на її очах зникало щойно знайдене відео:

Розкажу про свій факап, щоб закарбувати для себе, і інших попередити. UPD: відео знайшли, лінк залишу нижче. Історія...

Posted by Alyona Romanyuk on Sunday, August 29, 2021

Трохи фото та відео з події:

Про важливість ременів безпеки НА ЗАДНЬОМУ СИДІННІ. В Україні, позаду пристебується лише . . . 12% громадян. Наскільки...

Posted by Kostyantyn Andriyuk on Wednesday, August 25, 2021

Попри численні спроби приховати участь Трухіна в ДТП, журналістам таки вдалося отримати відео, яке проливає більше світла на цю історію.

Є відео?

29 серпня в ефірі телеканалу Kyiv LIVE показали сюжет з місця ДТП за участю Трухіна. У репортажі, що триває більше хвилини, журналіст опитує свідків та потерпілих. Автор сюжету стверджує, що «за словами потерпілих, аварію спровокував Трухін»​. І хоча у кадрі декілька разів з'являється сам Трухін, його коментарів у сюжеті немає.

У той самий день ефірна версія сюжету була опублікована на ютуб-каналі Kyiv LIVE. Однак, на ютубі матеріал провисів близько 30 хвилин, після чого був видалений. Про це повідомила журналістка Альона Романюк. За її словами, вона хотіла зберегти це відео для свого матеріалу про ДТП за участю Трухіна, але не встигла.

Невдовзі журналіст Олексій Братущак віднайшов сюжет знімальної групи Kyiv LIVE в ефірі телеканалу через сервіс Megogo та опублікував його на своїй сторінці у фейсбуці.

Фактично, це єдине відео, яке є у відкритому доступі і яке доводять, що народний депутат Трухін був на місці аварії.

Зе-цензура? Цей сюжет - один з багатьох повідомлень медіа про ДТП, в якому фігурує нардеп-"слуга" Олександр Трухін. Дивним чином ці повідомлення почали або один за одним зникати з сайтів, або переписуватися таким чином, що зникала згадка про нардепа. Доля цього сюжету схожа. Його виклали в Ютуб, а вже за пару годин видалили. Загалом більше 30 медіа відцензурували новину про ДТП. Беж жодного пояснення для своїй читачів - чому. Серед цих медіа є й доволі відомі, які входять в ТОП10-20 українських сайтів. Звідки така масовість? От Olga Vytak пише, що в її інформагенство пришли листи з пропозиціями "парєшать". Прямо кажучи - видалити новину про ДТП. Не просто так видалити, а за гроші. Чи отримували інші редакції подібні пропозиції - мовчок. Також мовчать про історію з ДТП і в партії "Слуга народу". Журналістку Vlasta Lazur з відповідними питаннями щодо роді Трухіна в історії з ДТП проігнорили всі "слуги", до яких вона зверталася. Включно із самим Трухіним. Якби у "слуг" і самого Трухіна були б претензії до медіа, що його там не було (правда???), що його перебування на місці ДТП не точно описали (при живих свідках!), то партія з Трухіним мали б зробити публічну заяву. Натомість - тиша. Мороз. І цензура в медіа... Колись Зеленський розповідав, що хоче провести деолігархізацію медіа, щоб редакції стали смілими та незалежними. Але от минуло два роки. І ми бачимо геть інше - бажання нагнути медіа, які публікують негативні для "слуг" новини. Колись для "слуг" анал за $100 був табу. А якщо ставки підняти - то нагнути десятки медіа вже не табу?

Posted by Oleksii Bratushchak on Sunday, August 29, 2021

Мовчання «Слуг народу» й МВС

Офіційних коментарів щодо участі нардепа «Слуги народу» Трухіна у ДТП 23 серпня наразі немає.

28 серпня, коли більшість сайтів уже видалили або відредагували публікації про Трухіна, Радіо Свобода звернулося за поясненнями до фракції «Слуга народу».

У відповідь там спочатку порадили звернутися до партії «Слуга народу», хоча партія та фракція «Слуга народу» мають спільний прес-офіс, а згодом пообіцяли надати відповідь у робочий день.

Радіо Свобода також опитало низку народних депутатів від «Слуги народу». Більшість із них повідомили, що нічого не знають про ДТП з участю Трухіна, або ж чули про неї дуже поверхнево. На спільних нарадах це питання не піднімалося. Один з нардепів зазначив, що 28 серпня Трухін «був на нараді і з ним усе гаразд».

Ще один народний депутат розповів Радіо Свобода на умовах анонімності, що він самостійно намагався з'ясувати обставини ДТП. Посилаючись на свої джерела у правоохоронних органах, він повідомив, що на момент аварії «Трухін виглядав так, ніби був на підпитку, але здати тест на вміст алкоголю він відмовився». Можливо, є ймовірність, що стан Трухіна на момент ДТП не перевірявся і не був зафіксований.

Джерело Радіо Свобода у правоохоронних органах частково цю інформацію підтвердило. За словами джерела, Олександр Трухін був за кермом, але здавати тест на наявність в крові алкоголю відмовився. Джерело припустило, що «справа Трухіна вирішується на найвищому рівні».

SN.jpg

Щоб підтвердити або спростувати цю інформацію, Радіо Свобода звернулося до міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського. Ми надіслали питання йому особисто, а також передали через помічника. Проте на момент публікації, відповіді не надійшли.

Хто такий Олександр Трухін?

Олександр Трухін у 2019 році був обраний депутатом Верховної Ради XI скликання від партії «Слуги народу» за виборчим округом №40 (Дніпропетровська область). Член однойменної фракції. Заступник голови Комітету з питань бюджету Юрія Арістова.

Олександр Трухін був серед гостей вечірки, яку під час суворого локдауну у квітні 2021 року в п’ятизірковому готелі Fairmont у центрі Києва, яку влаштував інший «нардеп-слуга»​ Микола Тищенко.

До того, як Трухін потрапив до парламенту зі «Слугою народу», він був депутатом Полтавської обласної ради від «Блоку Петра Порошенка»​ за округом №6 (Глобинський район).

змі цензура трухін скандал ДТП

Знак гривні
Знак гривні