У космос вийшла ракета з українським двигуном

17 серпня 2021 року з космодрому Куру, що у Французькій Гвіані (основний космодром Європейського космічного агенства), відбувся 17-й успішний пуск європейської ракети-носія легкого класу Vega.

Про це інформує Мілітарний.

Як основне навантаження (на замовлення компанії Airbus Defence and Space) ракета-носій Vega вивела на орбіту космічний апарат Pléiades Neo 4 масою близько 920 кг, – повідомляє Конструкторське бюро «Південне».

Новий супутник дасть змогу стежити за об’єктами з високою роздільною здатністю 30 см. Він також забезпечить більшу точність геолокації об’єктів, над якими здійснюватимуться два прольоти за добу.

Окрім того, на орбіту було виведено ще чотири допоміжних корисних навантаження – кубсати RADCUBE, SUNSTORM, LEDSAT на замовлення ЄКА та кубсат BRO-4 на замовлення стартапу Unseenlabs.

Слід зазначити, що блок маршового двигуна РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня ракети-носія Vega, розробило ДП «КБ «Південне» та серійно виготовляє ДП «ВО Південний машинобудівний завод».

«Відмінною особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Зараз тривають роботи з покращення характеристик двигуна з метою розширення діапазону виведених корисних навантажень», – йдеться у повідомленні.

153764.jpg

Ракета-носій Vega розроблена спільними зусиллями Європейського космічного агентства та Італійського космічного агентства. При цьому найбільший внесок в проєкт внесла Італія. Vega має чотири ступені.

Вона може виводити на орбіту корисне навантаження масою до 1,5 тонн.

11 серпня у США також NASA запустили ракету-носій Antares, розроблену спільно з Україною.

космос Європа дніпро україна технології франція

Знак гривні
Знак гривні