В Ісландії вакциновано три чверті людей, але захворюваність росте

Масова вакцинація не призвела до колективного імунітету, на який сподівалася ісландська влада. Ймовірно, це через штам "Дельта".

Захворюваність на COVID-19 в Ісландії зростає із середини липня, – пише Громадське. – Через це можуть знову посилити карантинні обмеження.

У країні з населенням понад 350 тисяч усього виявили менш як 10 тисяч хворих на коронавірусну хворобу. Але тоді як із початку 2021 року фіксували не більше кількадесятьох випадків COVID-19 на день, в деякі дні серпня це число перевищило сотню.

В Ісландії повністю вакциновані проти COVID-19 понад 255 тисяч людей, або понад 72% населення. У країні використовують препарати Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca та Johnson & Johnson. Із серпня вакцинуватися дозволили дітям із 12 років. Але попри одні з найвищих у світі темпів вакцинації, захворюваність не падає.

За даними головного епідеміолога Ісландії Торольфура Ґуднасона, станом на 12 серпня більшість інфікованих коронавірусом у новій хвилі (637) отримали вакцину Johnson & Johnson. Це 1,19% від усіх імунізованих цією вакциною. Приблизно такий же відсоток інфікованих і серед вакцинованих іншими препаратами.

Водночас Ґуднасон наголосив: більшість хворих на COVID-19, які щепилися повторно, переносять захворювання в легкій формі й не потребують госпіталізації.

Невакциновані з COVID-19 втричі частіше потрапляють до лікарень, ніж вакциновані, зазначив головний епідеміолог Ісландії та закликав людей щепитися.

Зростання захворюваності він пов'язує з поширенням штаму коронавірусу «Дельта», який, як стверджується, може вражати й щеплених.

Головний епідеміолог Ісландії визнав, що через це масова вакцинація не призвела до колективного імунітету, на який сподівалася ісландська влада.

За словами Ґуднасона, система охорони здоров'я Ісландії зараз «перебуває на межі». У разі подальшого зростання захворюваності на COVID-19 коронавірусні обмеження в країні можуть посилити.

коронавірус пандемія ісландія

Знак гривні
Знак гривні