Фото дня: 29 реактивних двигунів Raptor встановлені на прототип нової ракети Ілона Маска

2 серпня компанія SpaceX за одну ніч встановила на прототипі своєї надважкої ракети Superheavy 29 реактивних двигунів. Це безпрецедентне досягнення у сфері ракетобудування – принаймні з двох причин.

По-перше, реактивний двигун – один з найскладніших технічних пристроїв, виготовлених людством. Приєднання усіх трубопроводів та систем керування у традиційному ракетобудуванні триває принаймні кілька днів – для одного двигуна. SpaceX впоралася за ніч з двадцятьма дев’ятьома. Втім, саме так і має бути за визначеною Ілоном Маском концепцією майбутньої колонізації Марса. Для цього знадобляться тисячі кораблів, аналогічних до того, який зараз готує до першого польоту SpaceX. Їх доведеться будувати максимально швидко – і темпи під'єднання двигунів вказують на те, що у SpaceX здатні розв'язати цю надскладну проблему.

раптор 1.jpg

Двигуни Raptor. Ті, що у внутрішньому колі, можуть відхилятися, щоб керувати напрямком польоту. Двигуни на зовнішньому колі – стаціонарні, вони лише забезпечують тягу.

По-друге, Raptor є найбільш досконалим наразі ракетним двигуном. Як пальне він використовує метан – це забезпечує низку переваг як в енергетиці польоту, так і у можливості організувати паливне виробництво на Марсі. Аналогів нема ні в кого – Blue Origin Джефа Безоса розробляє метановий двигун BE4, але далі прототипів справа не пішла, а у Маска метановий Raptor вже літає. А ще він сконструйований так, щоб забезпечити повне згоряння усіх компонентів пального та окисника – таких двигунів теж нема ні в кого у світі.

раптор 2.jpg

Двигуни та частина першого ступеня – прототипа майбутньої ракети Superheavy. Гігантська конструкція діаметром 9 і висотою 120 метрів забезпечить виведення на орбіту понад 100 тонн вантажу.

Очікують, що вже в серпні система Starship/Superheavy виконає свій перший орбітальний політ. За планом, нижній ступінь (той, що на фото з двигунами) після польоту повернеться на стартову позицію і виконає м’яку посадку. А верхній вийде на орбіту, потім загальмує після майже повного витка навколо Землі, спуститься в атмосферу й імітуватиме м’яку посадку на поверхню океану. В майбутньому ці кораблі сідатимуть на гігантські морські платформи – їх теж уже будує SpaceX на базі нафтових платформ.

космос spacex

Знак гривні
Знак гривні