Міністерство агрополітики назвало середню вартість гектара після відкриття ринку землі

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко у коментарі «Громадському» охарактеризував підсумки першого місяця функціонування ринку землі сільськогосподарського призначення.

земля.jpg

«Середня вартість гектара землі — близько 50 тисяч гривень. Так, як ми й прогнозували, що середня вартість буде такою до кінця цього року. Десь буде дешевше, десь — дорожче, залежно від нормативно-грошової оцінки та інших показників».

Загалом, за даними міністерства, протягом липня 2021 року укладено 2591 угоду в рамках чинного ринку землі. Всього заяв було 4767, із них погоджено 4213, відмову дістали 554. Нотаріуси з Державним земельним кадастром працюють у штатному режимі.

Нагадаємо, багаторічний мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення втратив чинність 1 липня 2021 року. За чинним законодавством, до 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Після цього будуть дозволені земельні операції між юридичними особами. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям, за обіцянкою влади, буде вирішене за підсумками загальнонаціонального референдуму.

агропром земля

Знак гривні
Знак гривні