Cпікер Разумков: хто в Україні олігархи, має визначати незалежна комісія, а не РНБО

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков вважає доцільним створити незалежну комісію при Національному агентстві з питань запобігання корупції, яка визначатиме перелік осіб, як мають надмірний вплив та значну економічну та політику вагу в суспільному житті (олігархів). Про це він сказав в ефірі каналу «Україна 24».

разумков.jpg

«На мій погляд, це повинна бути незалежна комісія, яка може діяти при НАЗК. Я подавав відповідні правки. Вона формується на конкурсній основі, є незалежною, громадською, не потребуватиме додаткових видатків на свою діяльність. Організаційний процес роботи комісії фактично буде забезпечуватися НАЗК», – сказав він. За словами голови парламенту, щоб уникнути конфлікту інтересів, не РНБО, а незалежний орган має визначати перелік олігархів.

Дмитро Разумков відзначив, що він підтримує ідею декларування чиновниками зустрічей з представниками бізнесу, яка закладена у проєкті закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті.

«Але й тут все повинно бути прозоро. Щоб ніхто не міг дорікати представникам влади, що прописали щось під себе. Якщо ми запускаємо такий механізм, то він має діяти постійно», – наголосив голова Верховної Ради.

Він також повідомив, що подано 1230 поправок до другого читання законопроєкту про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

КонТЕКСТ: Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні ініційований президентом Зеленським "антиолігархічний" закон. Документ, м'яко кажучи, суперечливий. Він порушує фундаментальний принцип верховенства права, даючи несудовому органу (Раді нацбезпеки та оборони) визначати "олігархів" та обмежувати їхні права. Факт незаконної діяльності чи монополізму, які мав би встановлювати суд чи Антимонопольний комітет України, у законопроєкті підміняється довільними критеріями – як-от "участь у політичному житті" чи "значний вплив на засоби масової інформації". Заява Разумкова – це очевидна спроба усунути найбільш кричущу ваду закону про деолігархізацію – замість РНБО реєстр олігархів складатиме незалежна комісія. Втім, навряд чи це спрацює: адже комісія при НАЗК також не буде судом.

олігархи разумков

Знак гривні
Знак гривні