Меркель узялася пропихувати формулу Штайнмаєра

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що так звану «формулу Штайнмаєра» щодо врегулювання ситуації на Донбасі потрібно закріпити в українському законодавстві.

Про це вона сказала на спільному з президентом України Володимиром Зеленським брифінгу в понеділок, 12 липня.

Політикиня заявила, що наразі немає достатнього прогресу у підтримці Мінських домовленостей. Меркель зазначила, що Україна вздовж лінії розмежування відкрила багато КПВВ: «На жаль, не в такій же мірі це було зроблено з боку сепаратистів у Луганській та Донецькій областях».

«З іншого боку нам потрібна імплементація так званої формули Штайнмаєра в українське законодавство. Ми хочемо досягти, щоб у цих регіонах (тимчасово окупованих — ред.) були проведені вибори», — сказала Меркель. 

Вона додала, що Росія наразі намагається тиснути на Київ через стягнення своїх військ до кордонів з Україною. Однак Меркель запевнила, що Німеччина буде й надалі виступати за досягнення прогресу в Мінських домовленостях.

Нагадаємо, 11–12 липня президент України Володимир Зеленський перебував із робочим візитом у Німеччині. В Офісі президента казали, що Зеленський привіз на перемовини «вагомі аргументи проти будівництва трубопроводу "Північний потік-2"».

Крім того, Зеленський зустрівся також із президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром. В ОП кажуть, що вони обговорили ситуацію з пандемією коронавірусу, перебіг вакцинації в Німеччині та Україні та реформи.

Що таке «Формула Штайнмаєра»?

Це документ, який запропонував чинний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр ще тоді, коли був міністром закордонних справ ФРН і брав участь на рівні міністрів у зустрічах у «нормандському форматі».

«Формула» дуже коротка і передбачає лише, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Про виведення військ та контроль із боку України за кордоном до виборів у формулі не йдеться. 

абзац агресія сепаратизм луганщина росія меркель німеччина донеччина

Знак гривні
Знак гривні