Росія спішно додає на свої танки захист від атак зверху

Найпевніше, саморобний захист, що поспіхом чіпляють на танки на рівні підрозділів, має захистити від дронів "Байрактар TB-2" та протитанкових ракет "Джавелін", невелика кількість яких перебуває на озброєнні України.

В останні тижні на техніці з декількох підрозділів Південного округу РФ були помічені саморобні захисні конструкції на танках T-72, – пише фінський війковий OSINT-автор Петрі Макела.

Росія дістала докладну інформацію від Вірменії під час останнього загострення конфлікту з Азербайджаном, тому добре обізнана про можливості високоточної зброї типу ракет MAM-1, які використовуються з дронів TB-2 турецького виробництва. Україна отримала невелику кількість таких дронів, разом із допомогою від США у вигляді протитанкових комплексів "Джавелін", здатних вражати техніку зверху, у найменш захищену частину. Саморобний захист потрібен для того, щоб мінімізувати кількість втрат і не дати загальмувати танкові атаки, якщо такі плануються.

З іншого боку, завдяки фактично односторонньому припиненню вогню, відмови від далекобійної артилерії та розвідки (зокрема, і БПЛА) з боку України – через політику президента Зеленського – російські сили останнім часом почали використовувати великий калібр для обстрілу не лише передових українських позицій, а й віддалених на кілька кілометрів, через що суттєво зросли втрати ЗСУ. Це відбувається щонайменше у двох місцях: під Донецьком та на Бахмутській трасі.

Тож скуті політичними домовленостями ЗСУ залишаються сьогодні особливо вразливими для атак збройних сил РФ. Активізація артилерії та підготовка танків показує, що Росія не відкинула планів провести наступальні дії великими силами та готує це як один із варіантів розвитку подій.

захист росія війна дрони

Знак гривні
Знак гривні