ДБР звинувачує «Кузню на Рибальському» у зриві будівництва «Кентаврів»

Державне бюро розслідувань (ДБР) звинувачує Приватне акціонерне товариство «Кузня на Рибальському» у зриві будівництва «Кентаврів» (десантно-штурмові катери типу «Кентавр-ЛК»).

Десантно-штурмові катери проєкту «Кентавр-ЛК» в Одесі. Фото: ВМС ЗС України
Десантно-штурмові катери проєкту «Кентавр-ЛК» в Одесі. Фото: ВМС ЗС України

Про це повідомляє Мілітарний.

На брифінгу начальник слідчого відділу ДБР Олег Гриняк повідомив, що тактико-технічні характеристики не відповідали заявленим виробником за швидкістю, водотоннажністю та осадкою.

Тож виконання своїх функцій з охорони та оборони морських рубежів держави є неможливим.

Нагадаємо, що десантно-штурмові катери проєкту 58503 типу «Кентавр-ЛК» були спущені на воду 14 вересня 2018-го року та досі перебувають на випробуваннях і доведенні. Їх заклали 28 грудня 2016-го, і за два роки вони мали увійти до складу ВМС ЗС України.

Слідство вважає, що голова правління приватного підприємства підбурив заступника міністра оборони України укласти державний контракт саме з його підприємством.

Під час обшуків у одного з фігурантів слідчі ДБР вилучили зброю та значну суму готівки: понад 364 тис. доларів США, близько 53 тис. євро та майже 3 млн гривень.

ДБР повідомили про підозру колишнім посадовцям Міністерства оборони України:

Їхні дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 4261 та ч. 5 ст. 27 (пособник), ч. 4 ст. 4261 КК України.

Також повідомлено про підозру колишньому голові правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», дії якого кваліфіковано за ч. 2 ст. 192, ч. 4 ст. 27 (підбурювач) ч. 4 ст. 4261 КК України.

Досудове розслідування триває. Встановлюються й інші обставини вчинення злочину, а також особи, які можуть бути причетні до їхнього вчинення.

Як відомо, «Кузня на Рибальському» з 2012 року є виконавцем низки проєктів за державним оборонним замовленням, найвідоміші серед них:

По останньому Міноборони України готує судовий позов на 163 млн грн до заводу через невчасне виготовлення та постачання корабля до складу ВМС ЗС України.

За оприлюдненою інформацією, відповідно до умов державного контракту, поставка корабля визначена до 20 вересня 2019 року, однак підприємство не виконало контрактне зобов’язання.

кримінал флот армія дбр корупція

Знак гривні
Знак гривні