Ганебно. Україна відкликала підпис під документом щодо репресій уйгурів у Китаї. Вочевидь, в обмін на Coronavac

Китай погрожував Україні припинити постачання вакцин через підтримку документу про моніторинг дотримання прав людини в західному регіоні Китаю Сіньцзяні. Про це повідомляє агенція АР з посиланням на дипломатів, які захотіли залишитися неназваними. Україна офіційно відкликала свій підпис під документом.

У нас про це мало пишуть: Китай влаштовує повільний, але методичний геноцид уйгурів. Вдаються до звірства над жінками

Китай, звісно, стверджує, що не погрожував Україні припиненням постачання вакцини від коронавірусу через її підпис під заявою про порушення прав уйгурів.

Витік даних викрив тотальне стеження Китаю за уйгурами (КАРТА)

Міністерство закордонних справ України досі не прокоментувало ситуацію.

До цього Канада передала до Ради з питань дотримання прав людини в Женеві заяву, в якій Китай закликають забезпечити безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів до Сіньцзян-Уйгурського автономного регіону, де проживають уйгури та інші національні меншини. Документ підписали понад 40 країн. Україна відкликала підпис.

Деякі правозахисні організації повідомляють про жахливі умови утримання та трудову експлуатацію нацменшин у так званих "виховних таборах" у Сіньцзяні.

Уйгури на продаж: китайці та, непрямо, західні бренди використовують репресованих уйгурів як рабів

Раніше Україна замовила 1,9 млн доз вакцин CoronaVac виробництва китайського концерну Sinovac Biotech. На початку травня Україна отримала 1,2 млн доз цієї вакцини.

Саме нею щеплять у "центах масової вакцинації".

Китай "вітає" рішення України. Він заявив, що західні країни "втручаються у внутрішні питання Китаю", натомість "Україна має самостійну позицію".

Коментар на Niutanqin, пов'язаній з державним агентством новин Сіньхуа, пряміше пов'язав вакцинну підтримку Китаєм України з позицією Києва. Стаття на Niutanqin пише, що якщо Захід так турбується про постачання вакцин в Україну – то чому США не надали вакцину самі.

"Чи може, Україні стало соромно за ніж у спину Китаю під час отримання підтримки з Китаю", – йдеться у китайській пропагандистській статті.

Використано матеріали ВВС, Радіо Свобода, Німецької хвилі, South China Morning Post

тоталітаризм уйгури репресії Китай україна вакцинація вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні