США планують запровадити трирівневий рейтинг країн за корумпованістю. Де опинимося ми?

Комітет Сенату США з міжнародних справ схвалив два законопроєкти, які посилюють можливості офіційного Вашингтона у боротьбі з міжнародною корупцією. Документи дають оновлене визначення корупційної діяльності та пропонують стандарти дій щодо влади країн, які потраплять у публічний трирівневий рейтинг, який складатиме на основі перевіреної інформації Державний департамент США. Чого ж очікувати Україні?

Ілюстративно для порівняння: рейтинг "сприйняття" корупції громадянами, Transparency International
Ілюстративно для порівняння: рейтинг "сприйняття" корупції громадянами, Transparency International

Про це пише Радіо Свобода:

Схвалення у комітеті Сенату США із міжнародних справ отримали законопроєкт, що уточнює положення «Глобального закону Магнітського» (Global Magnitsky Human Rights Accountability Reauthorization Act) і законопроєкт «Про боротьбу з корупцією у глобальному масштабі» (Combating Global Corruption Act of +2021).

Що пропонують у доповненні до «Глобального закону Магнітського»?

Акт, яким уточнюється закон Магнітського про глобальну відповідальність у сфері прав людини, або «Глобальний закон Магнітського», дозволить:

Президенту США цим законом пропонується дати право накладати санкції щодо тих, хто «згідно із достовірною інформацією, несе відповідальність або здійснював, або прямо чи опосередковано брав участь у серйозних порушеннях прав людини, або будь-яких порушеннях міжнародно визнаних прав людини».

Також у законі дається докладний опис того, що розуміється під корупційною діяльністю. Серед іншого, згідно із законопроєктом корупцією є:

Що пропонують у законопроєкті «Про боротьбу з корупцією у глобальному масштабі»?

Ухвалення законопроєкту «Про боротьбу з корупцією у глобальному масштабі» вимагатиме від Держдепартаменту США:

Пропоновані законодавчі зміни встановлюють мінімальні стандарти боротьби з корупцією для країн при присвоєнні їм місця у рейтингу корумпованості.

Це, серед іншого:

Обов'язковою вимогою для відповідності мінімальним стандартам боротьби з корупцією, відповідно до пропонованого закону, є і те, що уряди країн зобов'язані:

Законопроєкт передбачає можливість накладення санкцій на іноземних діячів, залучених у масштабну корупцію у тих країнах, які розташуються на найнижчих позиціях у запропонованому законопроєктом рейтингу.

Також у посольствах США, що містяться у двох країнах із найгіршими показниками, будуть визначені особи з дипломатичним статусом, які координуватимуть отримання відомостей про стан справ у боротьбі з корупцією. Це може бути як сам посол або ж людина, яку він призначить.

Які наслідки можуть бути для України?

Українська служба «Голосу Америки» з'ясовувала, які наслідки можуть бути для України, у разі ухвалення цих законопроєктів:

На розгляді комітету американського Сенату з міжнародних справ також перебуває ще один антикорупційний законопроєкт – «Закон про протидію російській та іншій закордонній клептократії» (Countering Russian and Other Overseas Kleptocracy Act, або CROOK Act).

Згідно з ним, у міністерстві фінансів США має бути створений Фонд антикорупційних дій, щоб допомогти іноземним державам боротися із корупцією і розвивати структури управління, засновані на верховенстві закону.

У цей фонд підуть кошти, отримані в результаті штрафів за корупційну діяльність.

росія україна сша корупція законопроєкт

Знак гривні
Знак гривні